• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Patrik Sjöberg belönas för arbetet mot sexövergrepp.

Barnidrottspris till Patrik Sjöberg

Publicerad

Patrik Sjöberg får Svenska barnidrottspriset 2017. ”Med en historia som inte lämnat någon oberörd har Patrik Sjöberg blivit en symbol i kampen mot övergrepp mot barn inom idrottsrörelsen. Han har rivit murar och visat barn och unga som drabbas att de inte är ensamma”, heter det i juryns motivering.

Patrik Sjöberg, 52, släppte under 2011 boken ”Det du inte såg” som handlar om sexuella övergrepp som han utsattes för av sin tränare under sin höjdhopparkarriär. Han lanserade nyligen initiativet ”Idrottsbrevet” som syftar till att stärka klubbarnas förebyggande arbete mot övergrepp.

Sjöberg vann priset före en rad nominerade, däribland Zlatan Ibrahimovic för uttalandet om tidig toppning i SVT och handbollsspelaren Linnea Claeson för arbetet mot sexuella trakasserier och näthat.

Priset delas ut av Nätverket för svensk barnidrott, som verkar för att barnkonventionen ska efterlevas inom svensk barnidrott.

Juryn består av Björn Ferry, Anna Haag och Emil Jönsson.

Nominerade

Visa

Ett urval av årets nomineringar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer