Tränaren om svenska löftet: ”Kan bli hur bra som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bengtström jagar finalplats på 400 meter i inomhus-VM i friidrott, med tryggheten som bas. Han har haft en enda tränare, i hela sitt liv.

– Jag och min tränare känner varandra och är väldigt duktiga på vad jag behöver för att sätta formen, säger Carl Bengtström till SVT Sport, om samarbetet med tränaren Erik Olsson.

Carl Bengtström är bara 22 år, men han och hans unge tränare är redan som ett gammalt strävsamt par. När allting började, med segrar i Göteborgsvarvet, var talangen nio och tränaren 19 år. De har följts åt i vått och torrt, samtidigt som tiden har gått och tröjan har blivit blågul. Liten har blivit stor, men det slitsamma och möjligen unika paret består fortfarande.

– Vi funkar väldigt bra ihop och har egentligen aldrig haft någon diskussion om någonting. Jag tycker att Carl är otroligt okomplicerad. Han lyssnar och gör det som jag säger, och så blir det bra, säger tränaren Erik Olsson med ett skratt.

Hur bra kan Carl bli?

– Hur bra som helst.

Vann guld i junior-EM

Carl Bengtströms utveckling har varit explosiv. 2019 vann han junior-EM i huvudgrenen 400 meter häck, och i fjol sprang han distansen på 48.53, bara 55 hundradelar från Sven Nylanders mer än 25 år gamla svenska rekord. Ändå har han och tränaren alltid skyndat långsamt.

– Just det konceptet har gjort att det har gått spikrakt, att vi känner av och lyssnar på kroppen och utvärderar ganska mycket, säger Carl Bengtström.

EM-fyra ifjol

Men nu är det alltså dags för VM inomhus på 400 meter slätt, den gren där Carl Bengtström blev EM-fyra inomhus i fjol. Den sista hårda träningsdagen före VM innehöll två tuffa pass, med VM-touch.

– Vi har ju försök på morgonen och semifinal på kvällen, vilket kanske är väldigt tufft för många, och det kanske är många som är väldigt bra men som ryker på grund av det, så det är viktigt att man är förberedd så bra man kan, säger Bengtström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.