Bergqvist: ”Man stryker en del av friidrottshistorien”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att stryka alla europeiska friidrottsrekord och börja om från noll gör SVT Sports expert Kajsa Bergqvist kluven. Hon skulle själv bli av med inomhusrekordet i höjd på 2,08.

– Rent personligen skulle det kännas surt men man måste göra något för att komma åt alla de gamla rekorden, bevisligen var många av dem satta med oschyssta medel, säger hon.

Hennes förslag är att börja med kastgrenarna som drabbats hårdast.

– Man kan ändra något gram hit eller dit och på så sätt få nya rekord och börja successivt där. Man bör göra något åt rekorden som känns oslagbara, funderar hon.

Bergqvists världsrekord rörs inte

Hennes världsrekord kommer inte att röras eftersom det internationella friidrottsförbundet, IAAF, inte har några planer på att ändra sina rekord.

– Europeiska friidrottsförbundet är en del av IAAF och man pratar inte så mycket om Europarekorden utan det är världsrekorden som är det stora. Det vore tråkigt om man drog alla över en kam. Man stryker en del av friidrottshistorien.

Bergqvist understryker att rekordjakten inom friidrotten är en viktig del av lockelsen för publiken både på arenorna och framför tv:n.

– Har man inte möjlighet att slå många av de gamla rekorden tappar man en del av spänningen. Å andra sidan kommer folk ändå att komma ihåg de gamla rekorden och då kanske man tänker att det inte är på riktigt ändå.

Friidrottsförbundets Stefan Olsson listar de mest oslagbara rekorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.