Foto: Bildbyrån

Bergqvist: ”Förtroendet är förbrukat”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi är fri att tävla igen efter att dopningkommissionen har återkallat sin anmälan. Men SVT Sports expert Kajsa Bergqvist vill inte se löparen i blågult igen. ”Aregawi har förverkat sitt förtroende att tävla för svenska landslaget”, säger hon.

Idag kom beskedet om att dopningkommissionen återkallat sin anmälan om dopningsbrott mot Abeba Aregawi. I samband med det upphävdes hennes avstängning och hon kan börja tävla direkt.

”Hoppas hon tävlar för någon annan”

– Om hon fortsätter att tävla hoppas jag att hon gör det för någon annan istället. Hon har förverkat sitt förtroende att tävla för det svenska landslaget, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Vad får dig att tycka så?

– Hon har använt prestationshöjande preparat. Den förklaringen hon gav till det var så erbarmligt dålig tycker jag. Hon sa att hon ätit omärkta piller som hon fått av okända doktorer utan att veta varför. Har man en sån inställning, om det nu är sant, då vet man inte vad hon satt i sig tidigare. Där kände jag att jag hade fått nog.

– Avstängning eller inte, så tycker jag att svenska landslaget ska stå på sig och hålla sig utanför. Jag tycker bara att det varit så många turer med henne de sista åren nu.

Torneklint håller inte med

Men den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint köper inte Bergqvists resonemang om att Aregawi inte borde få tävla för Sverige igen.

– Nej, det får stå för Kajsa. Jag kan säga att det är otroligt svårt att ta ett bra ställningstagande i dag eftersom allt är väldigt nytt. Meldonium har svängt väldigt mycket, från att vara grov dopning till att man godkänner låga halter. Det är väldigt svårt att veta vad meldonium är, säger Torneklint och fortsätter:

– Och om det är misstagsdopning som Abeba själv uppger, om hon bara tagit någon tablett i början av december så är det en misstagsdopning som andra också har gjort. Och när man har suttit av sitt straff så är man fri. Och hon har inte ens fått ett straff och är friad från alla anklagelser.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer