Foto: BILDBYRÅN

Bergqvist: ”Jag får rysningar”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya svenska rekordet i stavhopp är 5,90. Och rekordinnehavaren – en 17-åring.

I friidrottsvärlden hyllas Armand Duplantis som ett stjärnskott, efter monsterhoppet.

– Det är ju helt galet alltså, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

5,90, en höjd som – för att sätta det i perspektiv – är höjden som gav VM-guld i Peking 2015. Då var Armand Duplantis 15 år, och okänd för det svenska folket.

Nu är han en svensk rekordhoppare, efter att in en tävling i USA under lördagskvällen raderat ut ett 14 år gammalt svenskt seniorrekord.

”Helt makalöst”

Och hyllas av ingen mindre än OS-guldmedaljören Renaud Laviellenie. Och friidrotts-Sverige vaknar upp med svindel.

– Jag får rysningar. 5.90, det är ju helt galet alltså, för en 17-åring, säger Kajsa Bergqvist och utvecklar.

– Stavhopp är den mest tekniska av alla friidrottsgrenar, och tar tid att lära sig. Och han gör det så här otroligt bra redan som 17-åring. Ja, det är helt makalöst, säger hon.

Det var inte länge sedan som Duplantis slog det svenska inomhusrekordet. Och lördagens superhopp var också nytt juniorvärldsrekord.

– Det är ett resultat som räcker till medalj i de flesta stora mästerskap. Och i de flesta till och med till guld, säger Bergqvist.

”Finns inga gränser”

Hur väl känner du till honom?

– Det är ju det, han har ju inte varit med så mycket. Jag har sett honom i några enstaka tävlingar, annars har jag följt resultat och filmklipp på nätet. Och han upphör aldrig att förvåna, man tappar hakan.

– Får han bara vara hel så finns det inga gränser för hans utveckling.

17-åringen bor i USA, har dubbla medborgarskap, men tävlar för Sverige. Än så länge. För räkna med att USA kommer försöka locka till sig megatalangen.

– Det kommer de säkert. Det är ju upp till honom, även om han redan nu är upp på en hög nivå så är det ju tuffare konkurrens för amerikanska platser till stora mästerskap. Vill han försäkra sig om att få åka iväg på allt så är det ju lättare om han representerar Sverige, och inte USA.

För ett år sedan träffade SVT Sport Duplantis, i ett reportage där den då 16-årige stavhoppare berättar om sitt mål – att vinna allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.