Kajsa Bergqvist under Finnkampen 2017. Foto: BILDBYRÅN

Bergqvist: ”Kan inte säga att jag är förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsförbundet har släppt en utredning om sexuella trakasserier och övergrepp i landslaget. Kajsa Bergqvist tycker att det är bra att något görs åt ”kulturen” som hon tror finns inom all idrott. – Jag har hört en massa sådana här historier genom åren, säger hon till SVT Sport.

I undersökningen framkommer att fem aktiva landslagsidrottare har utsatts för övergrepp sedan 2011.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad. Det finns en sån här kultur inom friidrotten precis som på andra ställen i samhället, säger hon och fortsätter:

– Jag har hört en massa sådana här historier genom åren men väldigt få kommer upp till offentligheten, eller till landslagsledningen, och att folk ställs till svars för vad de har gjort. Jag hoppas verkligen att vi går in i en ny tid nu där sånt här faktiskt lyfts upp.

Det här gäller endast landslagsaktiva, men hur tror du att det ser ut i övriga friidrottsvärlden?

– Jag tror inte att friidrottsvärlden är unik utan det här förekommer i idrottsvärlden generellt och jag tror att det är vanligt med sexuella trakasserier och övergrepp även utanför landslaget, kanske mer. Många blundar nog för det. En del av alla som söker sig till idrotten gör det av fel skäl.

Undersökningen gjordes efter att Moa Hjelmer berättat öppet om en våldtäkt hon utsatts för i samband med Finnkampen.

– Det Moa Hjelmer gjorde i höstas, och att förbundet går vidare och gör den här undersökningen är jättebra tycker jag. Det är det som behövs för att kunna lyfta den här frågan i framtiden, säger Kajsa Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer