Kajsa Bergqvist Foto: Bildbyrån

Bergqvist: ”Tycker hon ska satsa på längdhopp”

Publicerad

Tilde Johansson vann guld i går i ”fel” gren och tog ett silver på längdhoppet i dag.
SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist ser dock gärna att den 18-åriga stortalangen i fortsättningen satsar på en gren.
– Det är ju längdhoppet hon är klart bäst i, säger hon.

Tilde Johansson har intagit den svenska friidrottsscenen med buller och brak. Det var för ungefär en månad sedan som 18-åringen slog Erica Johanssons 27 år gamla juniorrekord, när hon hoppade 6,73 i längdhoppsgropen vid en GP-tävling i Karlstad.

Den noteringen gör hon även till världens bästa junior den här säsongen.

– Hon är ju svensk friidrotts största talang. Hon presterar redan nu på världsnivå och det viktigaste är att hon får växa och mogna i sin egna takt, så att inte allas förväntningar, och hennes egna, pressas för hårt och att hon drar på sig skador, säger SVT Sports friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

”Kan bli världsklass”

I dag fick Falkenbergstjejen dock ”nöja” sig med ett silver vid U20-EM i Borås. Istället var det igår som guldet, något oväntat, kom när 18-åringen vann 100 m häck.

Men trots succén i ”fel” gren tycker Bergqvist att Johansson ska hålla sig till en gren.

– Hon skulle troligen kunna bli världsklass i både sjukamp, häcklöpning loch ängdhopp. Men det är ju väldigt tufft och ska man hålla sig från skador är det en balansgång om man ska  hålla på med flera grenar. Det är ju längdhopp som hon är klart bäst i. Vissa hopp som man sett henne göra håller redan i världseliten. Men vi får väl se hur de resonerar. Jag tycker hon ska satsa på längdhopp.

Bergqvist glädjs även med Carl Bengtströms guld på 400 meter häck.

– Han är en stor stor talang som är under väldigt stark utveckling. Både Carl och Tilde visar att de kan prestera på sin bästa nivå i mästerskapssammanhang.

Hur skulle du säga att statusen är på svensk friidrott 2019?

–  Jag tycker det känns bättre än det gjort på länge. Vi har världsstjärnor som vi redan nu hoppas kan ta medaljer och guld på VM. Sen finns det en bredd som kommer underifrån. Jag tycker känslan är bättre än på många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer