Bergqvist: ”Vill inte se Aregawi i landslaget”

Uppdaterad
Publicerad

Även om Abeba Aregawi skulle bli friad i Meldonium-skandalen vill SVT Sports friidrottsexpert Kajsa Bergqvist inte se löparstjärnan i blågult linne igen.

– Jag kan bara hoppas att svenska förbundet inte låter henne tävla i vårt landslag, säger Kajsa om de nya turerna.

Meldonium förbjöds vid årsskiftet. Uppgifterna om att Wada kan komma att ge amnesti till de prover som tagit under årets tre första månader eftersom det råder oklarheter kring om spår av preparatet kan ligga kvar från fjolåret, får också Bergqvist att reagera skarpt.   

– Det har ju varit lite på gång, i rädslan för rättsprocesser. Samtidigt tycker jag att det är lite fegt agerande.

Tycker du att Wada duckar i frågan?

– Det är ju inte så att preparatet plötsligt blivit förbjudet. Det har varit på varningslistan innan. Om man håller på på absoluta elitnivån så har man en skyldighet att kolla upp det. Sen förstår jag inte varför man överhuvudtaget ska käka den här typen av medicin om man inte är sjuk. Uppenbarligen har dom ju tagit det här i nåt slags prestationshöjande syfte!

”En av de sämsta bortförklaringar jag hört”

Vad gäller Abeba Aregawi, som friidrottsexpert Bergqvist tidigare fördömt, så är de påstått lägre halterna inte någon förmildrande omständighet:

– Hon hade ju en förklaring att hon hade ätit några omärkta tabletter som hon hade fått av några läkare som hon knappt visste vilka de var och hade ingen aning om vad hon hade stoppat i sig. Det är kanske nån av de sämsta bortförklaringarna som jag har hört i mitt liv.

– Då vet man ju inte vad hon har stoppat i sig egentligen. Det är suspekt nog för att det svenska förbundet inte ska låta henne tävla. Även om det finns förmildrande omständigheter så tycker jag inte att Karin Torneklint ska ge henne grönt ljus för att tävla för Sverige i Rio.

Tycker du att hon ska stoppas från svenska landslag överhuvudtaget?

– Känslomässigt tycker jag det om man håller på och mixtrar med såna här grejer. Det är inga vitaminer. Det är inte så här svensk friidrott ser ut och det har det aldrig gjort, säger Kajsa.

Detta har hänt

*29 februari: Meddelas att Aregawi stängs av efter ett positivt dopningstest som Internationella friidrottsförbundet tidigare genomfört. Den förbjudna substansen meldonium har hittats i provet.

*9 mars:  Besked om att även B-provet är positivt.

*4 maj: Ex-agenten Jos Hermens berättar för SVT Sport att han är övertygad om att Aregawi kommer få tävla igen, eftersom hennes dopningsprov inte översteg en viss nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.