Blodiga scener under EM-maran för guldmedaljören

Volha Mazuronak vann damernas EM-maraton i övertygande stil.

Men den stora snackisen var vitryskans kraftiga näsblod som smetades ut över stora delar av ansiktet.

När ledargruppen om nio löpare passerade tio kilometer visade tv-bilderna hur Mazuronak, en av guldfavoriterna, kämpade mot det kraftiga näsblodet.

– Vad har hänt här? Oj, oj, oj. Hon har fått kraftigt nästblod plötsligt, sade SVT:s kommentator Jacob Hård.

Friidrotts-EM

– Det ser väldigt läskigt ut med så mycket blod i ansiktet.

Papperstussar i näsan

Mazuronak var klart störd och tvingades skölja bort blodet med vatten samt stoppa stora papperstussar i näsan för att stoppa blodflödet. Ändå var 29-åringen under hela loppet en av de mest offensiva och låg framme i täten under långa stunder.

Tillsammans med Frankrikes Clemence Calvin och Tjeckiens Eva Vrabcova-Nyvltova bildade hon en trio som fick en lucka till de övriga efter cirka 25 kilometer.

Avslutningen blev spännande när Mazuronak höll på att springa fel och tappade ledningen. Men det var vitryskan som hade flest krafter kvar på upploppet och var överlägsen på upploppet.

Larsson bästa svenska

Mazuronak vann på 2.26.22 och var sex sekunder före tvåan Calvin och nio sekunder före trean Vrabcova-Nyvltova.

Loppet var ett flackt varvlopp om fyra varv inne i centrala Berlin. Sveriges stora stjärna Isabellah Andersson saknades på grund av skada och Sverige kom till start med fyra löpare.

Mikaela Larsson var bäst i svenskkvartetten med en 17:e plats, cirka nio minuter bakom segraren. Hanna Lindholm slutade 22:a och Malin Starfelt 32:a. Cecilia Norrbom bröt loppet halvvägs.