Ryska höjdhopparen Marija Lasitskene. Foto: Bildbyrån

Böterna inte betalda – friidrottarna nobbas

Uppdaterad
Publicerad

Inga ryska friidrottare får tävla internationellt eftersom böterna inte betalats.

Det säger Internationella friidrottsförbundet (WA) som tar frågan med sig till sitt möte i slutet av månaden.

Rysslands friidrottsförbund (Rusaf) skulle ha betalat hälften av böterna på totalt 10 miljoner dollar (cirka 93 miljoner kronor) senast den 1 juli. Detta som straff för att förbundsledare försökt förhindra utredningen av höjdhopparstjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningstesttillfällen och därmed riskerar åtta års avstängning.

Häromdagen bad Rusaf om anstånd med betalningen, då man sade sig inte ha pengarna. Men enligt WA har man inte fått någon information om när pengarna kan betalas, trots påminnelser och informationsutbyte med Rusaf. Därför kommer inte de ryska friidrottarna, som de senaste åren har tävlat under neutral flagg, att få tävla internationellt förrän efter att frågan diskuterats vid WA:s förbundsmöte den 29-30 juli.

”Vi vet att det är svåra tider, men vi är mycket besvikna över att det inte gjorts några framsteg från Rusaf sedan besluten i mars”, säger WA-ordföranden Sebastian Coe i ett pressmeddelande.

”Rusaf sviker sina aktiva. Vi har gjort så mycket vi kunnat för att hjälpa dem att återvända till friidrotten, men till ingen nytta. Nu har vi inget annat val än att gå tillbaka med detta till förbundsmötet i slutet av juli.”

Rysk friidrott har varit avstängt sedan dopningsavslöjandena 2015, men rena ryska friidrottare har kunnat tävla under neutral flagg.

ARKIV: Antidopningsbossen om minskat antal dopningstester: ”Fuskarna sitter och ler just nu” (10 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.