Foto: TT

Coe försvarar friidrotten: ”Slog ned som blixten”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Coe är ”chockad, arg och bedrövad” över korruptionsskandalen som just nu rullas upp i Internationella friidrottsförbundet.

IAAF-ordföranden säger att han blev tagen på sängen av anklagelserna mot företrädaren Lamine Diack.

Internationella friidrottsförbundet IAAF:s ordförande Sebastian Coe kommenterade på söndagen korruptionsanklagelserna mot flera av organisationens tidigare toppnamn.

Företrädaren Lamine Diack greps i måndags av fransk polis misstänkt för att ha tagit emot mutor på över en miljon dollar i utbyte mot att mörklägga dopning inom rysk friidott.

– Jag är chockad, arg och djupt bedrövad, säger Coe till BBC.

Enligt Coe kom nyheten som en fullkomlig överraskning.

”Anklagelserna slog ned som blixten”

– Anklagelserna om utpressning som vi vaknade till slog ned som blixten, säger han.

Den 59-årige britten anser att IAAF:s antidopningsarbete trots allt fungerar tillfredsställande.

– Vår sport var en pionjär för blodpasset. Användningen har lett till 85 fällande domar, varav 69 inom friidrotten. Vi lutar oss inte tillbaka. Det enklaste för att inte få någon att åka fast är att inte testa.

Britten, som var OS-general 2012, var under åtta år vice ordförande under Diack och kände inte till någonting.

– Troligen borde vi ha känt till mer, säger Coe självkritiskt till AP.

Friidrottshöjdare utreds av IAAF

Vid sidan av polisutredningen har IAAF inlett en disciplinär utredning av fyra tidigare högt uppsatta friidrottsledare, däribland en av Diacks söner, organisationens förra ekonomichef och dess tidigare antidopningschef.

Coe efterträdde Diack i augusti i år.

På måndagen ska en oberoende kommission upprättad av antidopningsbyrån Wada presentera en rapport som enligt medförfattaren Richard McLaren kommer att förändra idrottsvärlden i grunden.

Ryssland pekas ut i Wadarapporten

Det är rysk idrott som kommer att hamna i fokus när Wada släpper sin rapport i Geneve, uppger AP.

Wada har utrett förhållandena efter att tyska ARD släppt två dokumentärer om systematisk dopning i rysk idrott. Det har varit mängder med avslöjanden inom rysk idrott där framför allt friidrott, gång, skidor och skidskytte haft flera fall de senaste åren.

Det har läckt ut att rapporten är större än Fifa-skandalen och dopnings- avslöjandena i Salt Lake 2002.

Även Kenya har blivit allt mer ifrågasatt av Wada efter en dopning som också uppfattas som systematisk inom friidrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.