Sebastian Coe. Foto: Bildbyrån

Coe inte orolig för dopning under pandemin: ”Man kommer åka dit”

Uppdaterad
Publicerad

”Fuskarna sitter och ler just nu” sade den amerikanska antidopningsbyråns ordförande. Men det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe är inte orolig för att det skulle vara enklare att dopa sig under coronapandemin.

– Man kommer att åka dit, säger han till Deutsche Welle.

Antalet dopningstester har minskat på grund av restriktionerna under coronapandemin och då har bland annat Travis Tygart, ordförande i den amerikanska antidopningsbyrån Usada, uttryckt sin oro. Men enligt Sebastian Coe är problemet inte så stort som man kunde tro.

– Det är någonting vi måste hålla koll på. Det är klart att testandet har blivit svårare. Men ingen ska tro att det inte testas överhuvudtaget för det gör det. Det är mer utmanande än vanligt och alla accepterar det, säger han till Deutsche Welle.

Coe påpekar att det också är en orsak till att man har pausat OS-kvalificeringen fram tills den 1 december. Något som bland annat Sveriges förbundskapten Karin Torneklint har varit kritisk till.

– Jag vill skicka ett tydligt budskap till idrottarna: sitt inte och tro att det här är någon testfri zon. Det är det inte. Om man väljer att gå utanför reglerna och sportens integritet så kommer man att åka dit, säger Coe.

Att OS flyttades fram med ett år gör också att en del idrottare som egentligen hade varit dopningsavstängda under spelen i Tokyo nu kan komma att kvalificera sig.

– Jag skulle helst inte vara i ett läge där idrottare kan tävla igen utan att egentligen har varit borta från tävling överhuvudaget. Men jurdisikt är det extremt svårt, säger Coe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.