Coe pressades av brittisk tevekanal: ”Sov du på jobbet eller var du korrupt?” Foto: Skärmdump: Channel 4 News.

Coe pressad: ”Sov du eller var du korrupt?”

Publicerad

Friidrottspampen Sebastian Coe pressades hårt om vad han kände till gällande dopningen inom sporten. I en intervju med brittiska Channel 4 News ställdes han mot väggen: ”Sov du på jobbet eller var du korrupt?”

Den brittiske förre löparen, som tagit två OS-guld på 1500 meter och två OS-silver på 800 meter, var vice ordförande för internationella friidrottsförbundet IAAF från 2007 och framåt grillades i en tv-intervju med den brittiska kanalen kring vad han kände till om dopning.

När den tyska kanalen ARD avslöjade att rysk friidrott misstänktes för systematisk dopning svarade IAAF att uppgifterna var ”sensationslystna och förvirrande”. Lord Coe sade själv till BBC:

– Detta är en attack på vår sport som vi inte förtjänar.

Men den 4 november greps förre IAAF-ordföranden Lamine Diack, misstänkt för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Och Wadas rapport slog fast att Ryssland förstörde 1417 dopningsprov innan antidopningsorganisationen fick granska dem.

Nu frågar sig många vad Coe kände till och inte. På frågan om han är den riddare i skinande rustning som sporten väntat på för att rensa upp bland korruption och dopning svarar han:

– Och det är min uppgift nu.

Channel 4 News: Men gjorde du det då?

– Det är min uppgift nu.

Channel 4 News: Det var din uppgift då.

– Nu är jag president och kan göra de förändringar jag vill och de görs i ljuset av de kriminella anklagelser som har gjorts och som görs i rapporten som lades fram.

Channel 4 News: Men Lord Coe det håller inte. Du var vicepresident, du var nummer två i hela förbundet, och du gjorde inget för att rensa bort dopning.

– Nej, jag var vicepresident och nummer två i organisationen, men anklagelserna har kommit som en chock för oss alla.

Channel 4 News: Antingen sov du på jobbet, eller så kan folk säga att det finns bara två alternativ, han sov på jobbet eller så är han korrupt. Vilket är det?

– Vi måste granska de system som vi hade då, och ja, borde vi ha sett det här komma? Svaret kan mycket väl vara ja på den frågan.

Channel 4 News: Att du personligen misslyckades i ditt arbete?

–...men vi behöver titta på hur det här har skötts internt och externt och hur det här kunde tillåtas att hända. Och det är mitt ansvar nu.

Se när Sebastian Coe pressas av kanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer