Susanna Kallur femma i comebacken Foto: Bildbyrån

Susanna Kallur femma i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

I kväll sprang Susanna Kallur 100 meter häck för första gången på sex år. Den skadeförföljda svenskan sprang i mål på 13 sekunder blankt vilket gav en femteplats i comebacken vid Diamond League-galan i Stockholm. ”Känns osannolikt bra”, säger Susanna Kallur.

En skada på höger skenben har spolierat en stor del av karriären för Susanna Kallur och senast svenskan deltog i en tävling på 100 meter häck var 2010. Hennes comeback i Stockholm gav ett positivt besked – svenskan sprang i mål på 13 sekunder blankt och klarade därmed EM-kvalgränsen på 13.30.

– Det kändes osannolikt bra. Jag var lite nervös under uppvärmningen men där kände jag att jag vet hur man gör det här, då släppte det, säger Susanna Kallur till SVT Sport.

Kallur var med bra från start i regnet på Stockholms Stadion men tröttnade en aning på slutet och kom i mål som femma – en bra bit efter segraren Kendra Harrison.

EM-hoppet lever

– Otroligt nöjd med loppet i just det här förhållandena. Det är ungefär vad jag gjorde förr i sådana här lägen. Jag är överlycklig, säger Kallur.

Kvällens besked betyder att EM fortfarande är aktuellt för svenskan.

– Gäller att känna efter hur kroppen mår om några dagar. Men det är självklart att jag gärna är med, går jag in som topp-tolv i Europa slipper jag försöksrundan. Men annars får man såklart fundera, säger hon.

Amerikanskan Harrison har inlett säsongen strålande och tog seger nummer fem av sex möjliga med tiden 12.66.

– Säsongen har varit outstanding. Jag är glad att jag kan springa så fort men mitt mål nu är att ta en plats i det amerikanska laget till OS, det är ett av de tuffaste att ta en plats i, säger Harrison.

Susanna Kallur

Född: 16 februari 1981.

Bor: Falun.

Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus, 7,68. Personbästa 100 m häck: 12,49.

Skadehistorien:

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League och topptid på 100 m häck (12,78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand i juli, 100 meter. SM kort därefter, 100 meter (försök och final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.

2015: Comebackförsök 3: Karlsruhe i januari, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun i januari, 60 meter. Gick bra. Två veckor senare gjorde hon comeback i landslaget i samband med Nordenkampen i Växjö. Hon sprang 60 meter på 7.35, en tid som hon sedan bättrade med en hundradel i SM. Som jämförelse lyder personbästat 7,24. Det bästa: Kallur kände inget av skadan och har därefter fokuserat mer på häckträning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.