Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Pettersson och Daniel Ståhl. Foto: BILDBYRÅN

Daniel Ståhl och Simon Petterssons unika relation – bästa vänner och rivaler

Uppdaterad
Publicerad

VM och EM i friidrott närmar sig.

Och Sveriges diskusduo, OS-guldmedaljören Daniel Ståhl och OS-silvermedaljören Simon Pettersson, jagar nya framgångar – som bästa vänner och rivaler.

– Jag tycker att det är något helt unikt, jag kan inte förstå det, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist

De kastar sig fram i absoluta eliten, och ingår i en svensk gyllene friidrottsgeneration som blommar ut samtidigt. Daniel Ståhl, regerande världs- och olympiskmästare i diskus – och ständigt vid hans sida Simon Pettersson som tog sensationellt silver i Tokyo.

De tränar ihop, reser ihop, tävlar ihop, och bor ihop på hotell. Ståhl och Pettersson en sammansvetsad duo som samtidigt är varandras största konkurrent.

– Det är en individuell sport, vi tävlar mot varandra. Men är man två från samma land blir man ändå lite lag mot de andra. Det är bara ett plus för oss båda, säger Simon Pettersson till SVT Sport.

”Helt unikt”

Förbundskapten Kajsa Bergqvist häpnar över hur diskusduon lyckas med sin kombinerade relation.

– Jag tycker att det är något helt unikt, jag kan inte förstå det. Men det beror ju på att de är så fina människor och unnar varandra framgång, säger Bergqvist.

Ståhl och Pettersson har blomstrat tillsammans – men i tävlingsrelationen har det alltid varit en tydlig etta i Daniel och tvåa i Simon.

”En spillevink”

– Vad skulle Simon Pettersson vara utan Daniel Ståhl? Han skulle aldrig bli lika bra, säger Ståhls och Petterssons tränare Vésteinn Hafsteinsson.

Skulle Daniel bli lika bra utan Simon?

– Nej. Simon är en arbetshäst och Daniel är en spillevink och jag tror att det är en bra kombination. Daniel tränar bättre för att hinna ikapp Simons otroliga arbetsförmåga.

Se hela mötet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Friidrottsmästerskap i sommar

VM i Eugene, Oregon: 15 juli–24 juli

EM i München: 15 augusti–21 augusti

Daniel Ståhl har i år hittills kastat tredje bäst i världen, 70,62. Medan Simon Pettersson ligger på plats 15, 65,94.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.