Aleia Hobbs förde pinnen i mål för USA i dagens försök. Brasiliens Vitoria Rosa var tvåa i mål. Foto: TT.

Danska sprintdamer tog sensationell VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks 4x100 m-lag vann sensationellt sitt heat vid världsstafetterna i Yokohama och säkrade en plats vid VM i Doha i höst.

Mathilde Kramer trodde knappt sina ögon när hon förde pinnen först i mål på det danska rekordet 43,90. De favorittippade lagen Frankrike och Storbritannien växlade bort sig efter att ha tappat pinnen och kom aldrig i mål. Övriga i det danska laget var Astrid Glenner-Frandsen, Ida Karstoft och Mette Graversgaard. Det blev ett stort kramkalas efter målgången.

I och med heatsegern tog Danmark, som vann före Ghana, en plats i morgondagens final.

USA hade snabbaste tid

USA hade den snabbaste tiden med 42,51. Danmark hade sjunde tid av de åtta som nådde finalen. Tio lag från världsstafetterna (world relays) kvalade in till VM i Doha i september/oktober.

– Jag trodde att Danmark bara var här för att se och lära men man säger att stafett är stafett, säger friidrottsexperten A Lennart Julin i C Mores sändning.

Sverige har inga deltagare på plats i Yokohoma. Det svenska rekordet på distansen lyder på 43,61 från 2005 då Emma Rienas, Carolina Klüft, Jenny Kallur och Susanna Kallur sprang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.