Demontränaren finslipar Ståhl Foto: SVT

Demontränaren finslipar Ståhl

Uppdaterad
Publicerad

”Du kan fortsätta gå upp i vikt och leva på socialen när du är 40 år – eller bestämma dig för att bli världens bäste diskuskastare”. Tränaren Vesteinn Hafsteinsson minns väl sitt första möte med Daniel Ståhl för sex år sedan.

Vesteinn Hafsteinsson, isländsk legendarisk tränare, är övertygad om att Daniel Ståhl, 25,  inom en snar framtid är världens främste diskuskastare.

– Han är född till diskuskastare. Stark som en oxe och smidig som en katt. Jag är säker på att han kommer bli bäst i världen, säger Hafsteinsson till SVT Sport.

När de träffades första gången, för sex år sen, var Ståhl en kraftigt överviktig yngling, drygt 170 kilo.

– Jag tryckte upp honom och sa ”Du är en idiot, Daniel”. Han skrattade högt och undrade vad jag menade. ”Du kan fortsätta gå upp i vikt och leva på socialen när du är 40 år – eller bestämma dig för att bli världens bäste diskuskastare” svarade jag.

”Behöver vägledning”

För Daniel Ståhl blev valet en väckarklocka och valet enkelt.

– Det var bra för mig. Jag behöver vägledning. Och Vesteinn såg turligt nog den kapacitet jag hade inom mig, säger Ståhl.

Har tränat OS-vinnaren Kanter

SVT Sport träffar dem båda i Växjö dit Ståhl åker med jämna mellanrum för att träna. Hafsteinsson har haft 41 atleter i träning genom åren, bland andra, estländaren Gerd Kanter som vunnit både OS och VM.

Alla har sökt sig till honom. Ståhl är den förste som Hafsteinsson valt ut själv. Deras samarbete har hittills varit lyckosamt, trots missen i OS. På SM kastade han 68.72 som blev årets längsta kast i världen.

Och nyligen hivade han iväg det näst längsta kastet genom tiderna inomhus. 66.90 i Tammerfors.

– Med rätt teknik och när han får iväg drömkastet kan han kasta 3-5 meter längre, säger Hafsteinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.