Debattinlägg

”Det här får inte vara sant!”

Publicerad
DOPNING ·

”När det kommer till straffskalan för dopning så är jag och kommer alltid att vara för livstids avstängning för sådana här fall”, skriver Stefan Holm.

Om debattören

Stefan Holm
Höjdhoppare och tränare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Första tanken var: det här får inte stämma. Jag hade precis varit och tränat när en av mina höjdhoppare skickade på min mobil och tänkte: Vad fan, det här får inte vara sant!

Jag känner mig så ledsen och uppgiven när något sådant här händer. För hur det nu än är, när någon åker dit för att ha använt förbjudna preparat, så misstänks samtidigt alla andra. Framför allt dagens aktiva, men också vi som lagt av.

Det finns alltid människor som rent slentrianmässigt tänker: Alla dopar sig, det går inte att bli bäst i världen utan att fuska! Kan man verkligen bli nummer ett utan att ha dopat sig?

Men jag vet att det faktiskt går!

I mina ögon är det här svensk friidrotts största skandal sedan Ludmila Engquist.

Jag anser att WADA, som är den världsorganisation som har det övergripande ansvaret inom idrotten att utarbeta dopningslistan och över förbjudna preparat och metoder, också borde få uppdraget att ta hela ansvaret för att genomföra tester på alla aktiva inom idrotten.

Det måste till ett utomstående organ – helt fritt från några som helst andra intressen – som jobbar med de här frågorna. Det är förmodligen enda vägen att få idrotten fri från dopning.

När det kommer till straffskalan för dopning så är jag och kommer alltid att vara för livstids avstängning för sådana här fall.

Vem är det då som bär huvudansvaret för det som nu har hänt? Naturligtvis har både Svenska friidrottsförbundet och Abebas klubb, Hammarby IF, ett stort ansvar i det här.

Särskilt som Abeba har en utländsk tränare och spenderar en stor del av sin träning och tävlande utomlands. Då är det extra viktigt att man som förbund och klubb ligger på och informerar och jobbar med värdegrunder kring de här frågorna.

Vad det här handlar om är att sprida information till alla utövare och tränare, inte minst de som befinner sig på landslagsnivå, men också till barn och ungdomar som väljer att börja träna friidrott.

Men det är ju till syvende och sist idrottaren själv som bär ansvaret för vad man stoppar i sig. Det kan aldrig vara någon annan än den enskilde friidrottaren som bär det yttersta ansvaret när något sådant här sker.

Sedan måste det sägas att det är lite speciellt med just det här preparatet. Abebas A-prov visar spår av den förbjudna substansen meldonium som hamnade på WADA:s lista först den 1 januari i år efter att ha varit på bevakningslistan förra året.

Det är alltså ett preparat som idrottare, rent teoretiskt, kan ha tagit under lång tid, men som först nu i januari har blivit förbjudet.

Så det är klart att det också komplicerar saken.

Jag hoppas bara nu att Abeba har en väldigt bra förklaring till det här. För just nu känner jag bara en stor uppgivenhet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.