Genzebe Dibaba utmanar 800 m-elit vid Diamond League-premiären i Doha 5 maj, en duell som kan ses direkt i SVT. Foto: Bildbyrån.

Dibaba utmanar Semenya på 800 meter

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordhållaren på 1500 meter, Genzebe Dibaba, kommer att springa 800 m för första gången. Hon kommer att göra debut på sträckan vid Dohas Diamond League-premiär 5 maj.

Där stöter hon bland annat på Caster Semenya som gick obesegrad på distansen under förra året.

– Banan i Qatar är väldigt snabb och det är ett extremt bra startfält på 800 meter så det finns inget bättre ställe att göra debut på distansen, säger 26-åriga Dibaba till IAAF. Dibaba som även sprungit bra på 5 000 meter går ner i distans för att få en ny utmaning.

Hela pallen från OS till start

Förutom den dubbla OS- och världsmästaren Semenya kommer Dibaba att få möta OS-tvåan Francine Niyonsaba och OS-trean Margaret Wambui. Hela pallen från OS i Rio kommer alltså till start i DL-premiären som sänds direkt i SVT.

– Förra gången jag tävlade i Dohas Diamond League var det en stor grupp etiopiska fans som hejade på mig på på plats. Jag kan knappt vänta på att komma tillbaka och sätta igång 2017 års säsong, säger Dibaba.

16 regerande OS- och världsmästare kommer till start i Doha. Dibaba har tävlat i Sverige flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.