Dokument: Det finns bara en sak i sikte – guld

Uppdaterad
Publicerad

Han är världsetta och i storform.  

När diskuskastaren Daniel Ståhl kliver in i OS är det för att jaga sin första olympiska medalj.

Och visst är det guld som gäller.  

Daniel Ståhl, 28, är född med friidrotten i generna. Mamma Taina har vunnit SM i diskus, och pappa Jan tävlade i slägga. Precis som föräldrarna tävlar Ståhl för Spårvägens FK. Han har flera SM-medaljer i kulstötning, men det går inte att mäta med hans resultat i diskus. 

I Doha 2019 tog han VM-guld. Två år innan missade han VM-guldet med två centimeter, men denna gång fick han alltså revansch.  

Tokyo 2020

– Jag hade två mål. Först att ta mig till final och sen dundra på där. Det är underbart. Det är klart att 67,5, det är ingenting, men det är mästerskap och då gäller det. Jag finner inga ord, det är underbart, sa Ståhl efter att ha vunnit det efterlängtade guldet. 

Det är något som fattas

Innan Ståhl valde att helhjärtat satsa på friidrott var det hockey som gällde. Han startade hockeykarriären i klubben Järfälla HC, dit han även återvände och avslutade karriären efter att ha varit i andra klubbar. Han spelade fram tills han var 17 år, då han gjorde ett val och valde friidrotten. Sedan dessa har Ståhls karriär gått spikrakt uppåt.  

Daniel Ståhl är en av Sveriges genom tiderna bästa diskuskastare och innehar det svenska rekordet på 71,86 meter. Han har förutom ett VM-guld även VM-silver, EM-silver och en rad SM-guld.  

Men det är något som fattas, i medaljskåpet finns ingen OS-medalj. Vid OS i Rio de Janeiro tog sig Ståhl inte till vidare till final utan åkte ut i kvalomgången. Men när det nu är dags för OS i Tokyo är oddsen på hans sida.  

En månad innan OS, vid en tävling i Bottnaryd, kastade världsettan Ståhl 70,55 – vilket är världsårsbästa. Han tog då sin fjärde raka seger för säsongen. Ett av Sveriges stora medaljhopp visar på storform inför OS.  

– Jag ska tävla på nu för att få upp tävlingsformen. Jag har bara öst på, sa Ståhl efter tävlingen. 

Världsrekordet

Förutom siktet på medalj jagar Ståhl det nuvarande världsrekordet på 74,08 meter som har stått sig sedan 1986. För att slå det 35 år gamla världsrekordet krävs det tålamod och disciplin, enligt Ståhl.  

– Jag tror att jag kan göra det, det gäller bara att ha rätt förhållanden. Det är bara att ösa på och ge järnet, och inte ge upp. Det är många som gör det nuförtiden. Det är bara att följa disciplinen och ösa på, säger han inför OS.  

Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson tror att världsrekordet kommer i framtiden. Tränaren säger att Ståhls kropp är perfekt för att kasta diskus långt och är övertygad om att det stora kastet kommer att ske.  

– Daniel är född ganska stor. Han har långa armar, är över två meter lång, väger mycket och är stark som en oxe. Samtidigt är han väldigt mjuk i kroppen, nästan som en stor ballerina i ringen, säger Vesteinn Hafsteinsson.

Guldtrycket

Daniel Ståhl går in som storfavorit i detta OS. Han har toppat formen och är starkare än någonsin. Allt talar för att Daniel Ståhl ska göra OS-succé.  

Men med guldtrycket kommer även pressen, utifrån och kanske även från honom själv. Kommer han hålla nerverna i styr? Kommer han kunna hålla fokus?  

En sak vet vi säkert. Han har siktet inställt, och det är guld som gäller.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet