Asbel Kiprop är olympisk- och trefaldig världsmästare Foto: Bildbyrån

Domen fastställd: OS-mästaren Kiprop avstängd i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Den kenyanska 1500-meterslöparen Asbel Kiprop har nu fått sin dom efter det uppmärksammade dopningsavslöjandet förra året. OS-mästaren och den trefaldige världsmästaren på 1500 meter stängs av i fyra år.

Det är friidrottsinstansen ”the Athletics Integrity Unit” som fastställt domen. Panelen anser det bevisat att Kiprop bloddopat sig med Epo, något som upptäcktes vid ett test på en träning 2017. Nyheten läckte ut i början av maj förra året.

Avstängningen för 29-åringen är retroaktiv och gäller till februari 2022. Det innebär att han missar VM i Doha i oktober, OS i Tokyo nästa år och VM i Oregon 2021.

När avslöjandet kom kämpade kenyanen för att bli rentvådd. ”Jag hoppas kunna bevisa att jag på alla sätt är en helt ren idrottare”, skrev löparen i ett sms till AP.

Gav upp försöken att bli frikänd förra året

I juni förra året hade han dock gett upp chansen att bli rentvådd.

”Jag har gett upp kampen för att bli rentvådd. Inte för att jag dopat mig men jag offrar mig för att stötta antidopningskampanjen”, skrev Kiprop på Facebook.

OS-guldet kom vid spelen i Peking 2008. Ironiskt nog blev segraren Rashid Ramzi diskad i ett senare skede på grund av dopning och Kiprop uppgraderades till mästare.

Runt ett 140-tal kenyanska löpare har blivit dopningsavstängda sedan 2004 och Wada har tagit så allvarligt på uppgifterna att man undersökt om det finns statsunderstödd dopning i landet, vilket det inte finns något belägg för. Kiprop är det tyngsta namnet som åkt fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.