Adid Bouafif menar att han är oskyldig. Foto: Bildbyrån

Dopingdömd väljer att överklaga: ”Hårresande”

Publicerad

Den svenske långdistanslöparen Adil Bouafif stängs av i två år för doping. Men domen kommer att överklagas till Riksidrottsnämnden. ”Prövar de alla invändningar finns det goda grunder att få beslutet ändrat”, säger advokat Robert Nilsson till SVT Sport.

Bouafif testade positivt för epo vid EM sommaren 2014, och har nu efter en utdragen process fått sin dom.

– Det känns inte bra. Jag är oskydlig till det här, säger Bouafif till Expressen.

Avstängningen gäller retroaktivt från 23 september 2014 till 22 september 2016. Bouafif, 36, har hela tiden hävdat sin oskuld och tror att det blivit fel i analysen eller förväxlade prov.

– Det är självklart mycket tråkigt med ett dopingsfall inom friidrotten i Sverige men det är bra att ett beslut nu är taget i det här fallet då det har varit en lång process, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på friidrottsförbundet.

Väljer att överklaga domen

Bouafif anser att provsituationen i samband med EM på 10 000 meter var märklig. Och nu väljer han att överklaga domen om avstängning till Riksidrottsnämnden, något som Bouafifs advokat Robert Nilsson bekräftar för SVT Sport.

– Det är riktigt att vi av olika skäl vill få det prövat.

Vilka är de skälen?

– Dopingnämnden har inte prövat alla våra invändningar. Det är det ena skälet. Det måste vara ett formellt fel att inte göra det.

Robert Nilsson menar att det finns goda grunder till att få ändring på beslutet om Riksidrottsnämnden prövar samtliga invändningar. En av dessa rör ett av proven som togs på Bouafif i samband med EM.

”Tycker det är hårresande”

– Jag tror att sex till åtta prover togs på honom under kort tid. Två av dem visade indikation på epo varav det ena framkom att det tagits den 16 augusti. Men det är inkomststämplat den 15 augusti vilket betyder att provet kan vara förväxlat. Det kan inte finnas någon annan förklaring, säger Nilsson.

– Men labbet sa att de skrev fel och det godtogs av dopingnämnden. Jag tycker nästan det är hårresande.

När hoppas ni att Riksidrottsnämnden kan ta upp det här?

– Så snart som möjligt. Det här har tagit väldigt lång tid. Oavsett skuldfrågan så kan jag tycka att, han har varit avstängd i 16 månader och det kan räcka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer