Foto: Bildbyrån

Dopninganmälan återkallad: Aregawi fri att tävla

Uppdaterad
Publicerad

Dopningkommissionen har i dag återkallat sin anmälan om dopingbrott mot Abeba Aregawi och samtidigt upphävt den tillfälliga avstängning hon lytt under med omedelbar verkan.

Beslutet innebär att Aregawi nu kan tävla med omedelbar verkan. Hur det blir med en eventuell OS-start är dock oklart.

– Abeba Aregawi blev i ett tidigt skede uttagen till OS i Rio då hon var topp åtta på VM i fjol. Sedan blev hon borttagen ur OS-truppen i samband med dopningavstängningen. Vad som kommer hända nu är något vi och SOK får ha en dialog om, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

”Äntligen har det kommit ett beslut”

Det var i februari i år som 25-åringen fälldes för att ha den otillåtna – och sedan årsskiftet förbjudna – substansen meldonium i kroppen. Aregawi hävdade hela tiden sin oskuld.

– Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Men vi är också överraskade att det kommer nu med tanke på de kontakter vi haft med Dopningkomissionen tidigare, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.

”Respekt för att det har varit ett svårt beslut”

Dopningskommissionens beslut att återkalla sin anmälan kommer efter att yrkandet överlämnats till dopningsnämnden.

– Vi har respekt för att det har varit ett svårt och väldigt speciellt fall vilket också gjort det svårt för oss att förstå alla turer som har varit. Vi är inte de enda som är drabbade av komplexiteten kring meldonium, närmare 200 idrottare i olika länder har påverkats av det här och alla sitter i samma situation. Förutsättningarna har förändrats under resans gång för alla som tar beslut, säger Olsson.

”Ett beslut taget efter de regler vi har”

Kristina Olinder, ordförande i Dopningskommissionen, förklarar varför Aregawi frias.

– Wada (antidopningsbyrån) kommer att höja gränsen för tillåten koncentration på meldonium i urinen. Gränsen kommer att ligga på 100 nanogram, och den höjs från 1 oktober. När man vet att det kommer en klart lindrande bestämmelse, så har man tagit beslutet att fria. Det är vår paraxis att göra så.

– Ett beslut som är taget enligt de regler vi har. Genom den senaste notisen från Wada så har det inte varit så svårt, säger hon till TT.

Erkänner intag av två meldoniumtabletter

Enligt Hammarby som är Aregawis svenska klubb hade hon 30 nanogram per milliliter när hon testades den 12 januari. Aregawi erkänner att hon tog två meldoniumtabletter i början av december, alltså sex veckor före provtagningen och inte kunde tro att de skulle ge utslag i ett test. Det låga värdet styrker Aregawis uppgifter, enligt hennes advokats inlaga till Dopningsnämnden.

Vad tycker du om att gränsen ändras?

– Det är bra att man sätter en definitiv gräns. Det har inte funnits innan.

Kommer det här att påverk andra idrottare, till exempel Maria Sjarapova?

– Det kan jag inte svara på. Det är svårt att dra alla över en kam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer