Antidopningsbasen hade inte valt att stoppa Semenya

Uppdaterad
Publicerad

Testosteronhalter som motsvarar en dopad av anabola steroider.

Men dopningsjägaren Åke Andrén-Sandberg tycker inte Caster Semenya ska förbjudas att tävla eftersom hon naturligt har höga halter.

– Jag tycker att de som är 2,40 ska få spela basket. Och ska man bli statsminister eller professor i kirurgi måste man vara lite knepig. Vi är inte lika skapta för att bli bäst, säger ordföranden i Riksidrottsförbundets antidopningskommission till SVT Sport.

Det är en brännande fråga som Andrén-Sandberg både funderat på och anordnat konferenser kring.

– Detta motsvarar anabola streoider helt enkelt. Den naturliga anabola steroiden är testosteron, säger han och fortsätter:

– Och vi vet ju det, inte minst från Östtyskland, att om du tar anabola steroider kastar en kvinna 10-15 meter längre i diskus och det rör sig om omkring fem meter i kula, du blir bättre på 100 meter och alla andra grenar.

Men Caster Semenya har inte dopat sig till det. Hon är född med höga halter men kommer med det senaste beslutet från Internationella friidrottsförbundet inte att få tävla om hon inte tar hormoner.

Tycker du att hon ska förbjudas?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att de som är 2,40 ska få spela basket, jag är emot all dopning men samtidigt, om du ska bli riktigt bra i någon idrottsgren så måste du vara extrem på något sätt. Björn Borg hade ju inte någon särskilt extrem kondition eller muskelstyrka men han hade mental styrka som var otrolig, säger han och exemplifierar vidare:

– De här som blir riktigt duktiga långdistanslöpare eller skidåkare har ju en förmåga att få ut syrgas i kroppen som är bättre än din och min. Och ska man bli vd för Volvo eller statsminister eller professor i kirurgi så måste man vara lite knepig på något sätt. Vi är inte lika skapta för att bli bäst.

Men han förstår samtidigt hur det internationella friidrottsförbundet har resonerat.

– Just i hennes fall kan vi mäta och då förbjuder vi henne. Jag förstår det därför att det blir orättvist mot alla andra som inte har den här fördelen men samtidigt blir det orättvist mot henne att förbjuda, säger han och fortsätter:

– Det man gör då är att man sätter en övre testosterongräns och så ska man behandla det. Det är väl det närmaste man kan komma för att hitta en kompromiss – men inte ens den är bra. Jag är glad att jag inte behöver ta beslutet.

Hur ser du på att man tillämpar det här inom vissa grenar (400 meter till en engelsk mil, 1609 meter)?

– Jag kan inte riktigt förstå det. Jag vet inte vad de har för orsak till att de gör just det. Jag skulle vilja läsa deras motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.