Dubbel brödralycka – både Jakob och Filip satte rekord i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbel brödralycka för Jakob och Filip Ingebrigtsen vid galan på Bislett i går kväll. Jakob satte Europarekord på 2000 meter och Filip satte norskt rekord på 1000 meter. Familjelyckan fullbordades när Henrik var med i laget som slog Kenya i en utmaning.

Det var gamla rekord som slogs. Jakob utraderade legendaren Steve Crams, som följde loppet som kommentator, 2000 m-rekord på 4.51,39 från 1985 när han korsade mållinjen på 4.50,01.

Filip raderade ut OS-mästaren Vebjörn Rodals 1000 m-rekord på 2.16,78 från 1996 och noterade 2.16,46.

Corona och idrott

Filip hade rekordloppet i benen när han sprang 2000 meter, vilket var en utmaning mot en kenyansk kvintett, lett av Timothy Cheruiyot, som sprang i ett regnigt Nairobi.

”Vi är på väg att ta över världen”

– Det var helt fantastiskt. Det var extra skönt att göra det bra för egen del och speciellt att få med oss hela teamet, säger Jakob som såg ut att missa rekordet men hade en enorm avslutning sista 300 meterna.

Äldste brodern, Henrik, var tvåa i loppet på 4.53,72 medan Filip sladdade in som trea på 4.56,91.

De norska bröderna vann duellen mot Kenya (medeltiden på de tre bästa) där det länge var jämnt. Men distansen tog ut sin rätt och världsmästaren på 1500 meter, Timothy Cheruiyot, passerade mållinjen först på 5.03,05 på ett öde stadion i Nairobi.

– Vi är på väg att ta över världen. När det inte är Kenya längre är det Norge, slår Henrik fast, för NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet