Duplantis: ”Alla förväntar sig att jag ska vinna OS”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis, 21, går in till sitt första OS i karriären som ett av friidrottens stora affischnamn. Han är jättefavorit till guldet med ett årsbästa som är nästan två decimeter bättre än tvåans.

– Jag vill slå världsrekord igen och jag vill vinna OS. Jag vet att alla förväntar sig det av mig också, säger han till SVT Sport.

Imorgon tävlar Armand Duplantis i ett stjärnspäckat startfält på Karlstad Grand Prix. Det är en av tre tävlingar som återstår för stavstjärnan inför OS i Tokyo.

– OS närmar sig väldigt snabbt så den kommande månaden, som bygger upp till mitt livs största tävling, är väldigt viktig. Jag vill ha en god känsla fram tills dess.

Han har höga förväntningar och ett gott självförtroende. För ett par veckor sedan hoppade han 6,10 meter i nederländska Hengelo.

– Om jag hoppar som jag vet jag kan så ska jag hoppa över sex meter varje tävling. Jag har höga förväntningar på mig själv. Det här är ett enormt år för mig och jag vill gå ut och göra det bästa jag har gjort då det står som mest på spel.

Det är stor uppmärksamhet kring dig och med det kommer press. Är det svårt att hantera ibland?

– Jag tänker inte på det så mycket tills jag får frågan, men folk frågar mig ofta nu. Det är vad det är. Jag hoppade högt förra året och slog världsrekord ett par gånger. Jag vill slå världsrekord igen och jag vill vinna OS. Jag vet att alla förväntar sig det av mig också. När andra har samma förväntningar som en själv så går det jämnt ut.

Blir det svårt att hålla fokus på idrottandet med sponsorer och media?

– Jag behöver bara hoppa högt. Allt annat löser sig till slut. Jag försöker bara träna hårt och hoppa högt då det är tävlingar. Utanför är jag en vanlig människa som gör vanliga saker. Jag är med min familj, vänner och flickvän precis som alla andra.

Idag kom också beskedet om att det blir publik på OS i Tokyo, även om det blir maximalt 10 000 per arena.

– Det är fantastiskt. Underbart. Ett enormt plus, säger Duplantis.

Här klarar Duplantis 6,10 meter i Hengelo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.