Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Duplantis klar för Finnkampen – nobbar Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

Finnkampen och Diamond League i Paris krockar för Armand Duplantis den 24 augusti.

Då väljer stavhoppsstjärnan att nobba den franska huvudstaden för att istället hjälpa Sverige i Stockholm.

– Han vill väldigt gärna vara med på Finnkampen, det är en prioriterad tävling, säger Duplantis manager Stina Funke till SVT Sport.

Tanken var att Armand Duplantis först skulle tävla i Paris på Diamond League den 23 augusti och dagen efter för Sverige på Finnkampen i Stockholm.

Stavhoppstävlingen skulle gått ute på stan i Paris fredagen den 23 augusti, men nu har arrangören flyttat in tävlingen till själva galan på lördagen istället. Då krockar den med Finnkampen på Stadion i Stockholm. Armand Duplantis väljer då att nobba Paris för att istället hjälpa Sverige i rivalmötet mot Finland.

– Han vill väldigt gärna vara med på Finnkampen, det är en prioriterad tävling, säger hans manager Stina Funke till SVT Sport.

– Stavhoppet är inte en officiell Diamond League-gren i Paris och eftersom man flyttade den en dag gick det inte att köra båda. Då kändes det givet för Mondo att välja Finnkampen.

Avstår lag-EM

I helgen avgörs dessutom lag-EM i polska Bydgoszcz. En tävling Duplantis prioriterat bort.

– Bakgrunden är att han har haft en sån otroligt lång säsong. Han är trött och sliten och behöver vila och träna bara, för att klara av resterande säsong, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Jag antar att ni hade som ambition att han skulle med och det kanske är viktigt för gruppen att få med de stora namnen? 

– Jo men absolut. Vi har alltid som ambition att de bästa är med. Och det har vi lyckats med i nästan alla grenar. Sen är det nån skada som gör att man inte kan vara med och någon som är trött och sliten och då är det så. Då jobbar vi på de andra alternativen men vi har väldigt bra alternativ. Känner ingen panik för det. Vi har Melker Svärd, han tog brons på inomhus-EM i vintras. Han har kapacitet att hoppa högt.

Nilsson Montler avstår också

Duplantis är världstrea i år bakom Sam Kendricks och Piotr Lisek med sina 6.00 som han slog till med i Fayetteville, Arkansas, USA i maj.

Inte heller längdhopparen Thobias Nilsson Montler, som är på väg tillbaka efter skada, finns med i helgens lag-EM.

– Nilsson Montler har inte kunnat träna för fullt än. Men han är på gång, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till Aftonbladet.

Finnkampen sänds i SVT och Play 24-25 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.