Melker Svärd Jabobsson och Armand Duplantis vid inne-VM i Birmingham i vintras. Duplantis är uttagen till EM i Berlin och Svärd Jacobsson har klarat kvalgränsen. Foto: TT

EM-kvalade i skuggan av Duplantis

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen klarade stavhopparen Melker Svärd Jakobsson EM-kvalgränsen på 5,55 genom att vinna på 5,70 vid en gala i Leverkusen i säsongsdebuten.

Han skulle egentligen ha gjort debut vid Stockholms DL-tävling förra helgen men skadeproblem kom emellan. Armand Duplantis vann där i stor stil på 5,86.

– Klart det är kul. Tävlingen kändes okej. Jag har haft problem med baksidan och vaden nästan hela våren som jag har inte kunnat träna som vi velat. Det var skönt att få en bra start trots allt strul, säger Svärd Jacobsson, som även gjorde två försök på 5.81, till Friidrott.se.

Han tävlar återigen i Tyskland nästa gång, i Hof på lördag, samma dag som Sverige möter Tyskland i fotbolls-VM.

Ännu en svensk klarade EM-kvalgränsen i helgen. Johanna Holmén Svensson förbättrade sitt personliga rekord på 400 m häck till 57,55 och underskred därmed EM-kvalgränsen med 0,15 i finländska Leppävaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.