Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Sralla vinner JVM-guld. Foto: TT

Emma Sralla överlägsen i JVM – guld till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Guldfavoriten Emma Sralla höll för favorittrycket.

Med 56,15 meter i fjärde kastet säkrade hon diskusguldet i JVM i Colombia.

– Det är helt fantastiskt att hon presterar när det behövs som mest, säger landslagsledaren Mikael Wennolf.

Den svenska medaljsuccén i JVM i friidrott fortsätter. Efter gårdagens silver och brons i tiokampen på herrsidan har nu även Emma Sralla säkrat ett blågult guld.

Emma Sralla var förhandsfavorit till guldet med ett världsårsbästa på 56,38 i Texas i April. Och den svenska 17-åringen hade inga större bekymmer att också säkra guldet i Cali i Colombia under natten mot torsdagen, svensk tid.

Första kastet blev i och för sig inte godkänt, men andra nådde 54,94, vilket hade räckt till guld. Men Sralla hade betydligt mer i sig och nådde 56,15 i fjärde kastet.

– Hon kom in som favorit och den som kastat längst i världen i år. Att göra ett kast som är nästan lika långt när det behövs som mest, det tyder på att vi har att göra med en enorm tävlingsmänniska, säger Mikael Wennolf till TT.

”Var överlägsen”

Silvret togs av Despoina Areti Filippidou från Grekland med 54,48, följt av sydafrikanska Miné de Klerk på 53,54.

– Hon (Emma) var ju överlägsen, med de två längsta kasten, men det var väldigt jämnt bakom henne. Det var ett par av de andra tjejerna som hade potential att kasta långt, säger Wennolf.

TT: Hur reagerade hon på segern?

– Hon blev fantastiskt glad och rusade runt och tjoade och tjimmade. Det går inte att ta miste på när Emma är glad, och nu är hon ju jätteglad när hon är juniorvärldsmästare.

Som 17-åring (fyller 18 i september) får Sralla tävla även nästa år i klassen som kallas U20.

– Vilket gör det ännu mer imponerande, eftersom det är en gren som det krävs erfarenhet, teknik och en hel del muskler och spänst, säger Wennolf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.