Regerande europamästaren Meraf Bahta uttagen till årets EM i Amsterdam. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regerande europamästaren Bahta klar för EM

Uppdaterad
Publicerad

De svenska friidrottarna har ett fullspäckat schema att se fram emot: OS i Rio och EM i Amsterdam. Som väntat finns regerande europamästaren på 5 000 meter med i den blågula EM-truppen. Men Meraf Bahta kan komma att tävla på en annan distans. ”Det kan ju hända att Meraf springer på 1500”, säger Karin Torneklint.

Delar av den svenska EM-truppen är nu klar. Förbundskapten Karin Torneklint presenterade i dag flera namn som är klara att tävla under sommarens europamästerskap i Amsterdam 6-10 juli.

– Vissa grenar har jag väldigt svårt att göra uttagningar i redan eftersom det är så många bra, som på damhöjd, säger Torneklint och förtydligar:

Friidrotts-EM

– Nu tror jag inte att det är så att vi inte får med någon på damhöjd för vi får med tre. Frågan är bara vilka tre, så därför vill jag ligga lite lågt.

Bland de 18 aktiva som Torneklint i dag presenterade fanns europamästarinnan Meraf Bahta tillsammans med Sara Lahti, som båda kommer att tävla på 5000 meter.

– Det kan ju hända att Meraf springer på 1500, då kanske hon tar den i stället, det vet vi inte än. Men vi börjar med 5000, säger Torneklint.

Bengtsson bästa stavhopparen

I stavhopp har Torneklint tagit ut två svenskor, Michaela Meijer och den givna Angelica Bengtsson.

– Angelica kommer inleda säsongen lite senare men hon har varit vår bästa stavhoppare under flera år och känns given i laget. Så henne tar vi ut redan nu. Och hon är klar för OS, säger förbundskapten.

En annan OS-klar stavhoppare som tas ut till EM är Melker Svärd Jacobsson, som gör comeback efter ett mardrömsår med skadebekymmer.

– Det är väldigt roligt, säger Torneklint om att han är tillbaka.

Svenska EM-truppen 2016

5 000 m: Meraf Bahta, Sarah Lahti

Längdhopp: Khaddi Sagnia, Erica Jarder

Halvmaraton: Isabellah Andersson, Cecilia Norrbom, Frida Lundén, Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed, Fredrik Uhrbom

Stav: Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Melker Svärd Jacobsson

Längdhopp: Erica Jarder, Khaddi Sagnia

Kula: Fanny Roos

Diskus: Julia Viberg, Daniel Ståhl

Spjut: Anna Wessman, Kim Amb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet