• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Jakob Ingebrigtsen är i superform. Foto: TT Nyhetsbyrån

Europarekord av flygande norrmannen Ingebrigtsen

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen bryter ständigt ny mark. I kväll vann den 20-årige norrmannen 5000 meter i Diamond Leage-galan i Florens på Europarekordet 12.48,45.

– Jag vet att jag har kapacitet att göra det, säger Ingebrigtsen.

Han spurtade ner främsta hotet, etiopiern Hagos Gebrhiwet, på upploppet och sprang för första gången under 13 minuter. Det var ett högklassigt lopp med sju löpare under 13 minuter.

– Det är helt fantastiskt. Jag har sprungit väldigt snabbt på träning. Extra roligt att göra det på tävling, säger Ingebrigtsen.

Bland dem som fick se sig besegrad var förra årets sensation, ugandiern Joshua Cheptegei, som satte världsrekord på både 5000 och 10000 m (12.35,36 och 26.11,00). Den taktiskt drivne Ingebrigtsen lade sig i mitten av fältet och jobbade sig fram.

Troligen bara 1500 meter i OS

– Jag vet att jag har kapacitet att göra det, men det är mycket som ska klaffa och det krävs lite tur. Jag fick fin hjälp av de andra i loppet. Jag är en av världens bästa på 5000 meter och det är rätt så kul.

Ingebrigtsen vann både 1500 och 5000 meter vid EM i Berlin 2018 som 17-åring. Det blir dock troligen ingen dubbel vid OS i Tokyo för norrmannen som även har Europarekordet på 1500 meter.

– Vi får se. Det är ett dåligt tidsschema. Det ser ut som att det bara blir 1500.

Belgaren Mohammed Mourhit hade det förra Europarekordet med 12.49,71 från år 2000.

Sebastian Coe fick stadens nycklar

Internationella friidrottsförbundes ordförande, Sebastian Coe, fick stadens nycklar för att markera 40-årsjubileet av hans världsrekord på 800 meter i Florens just 10 juni 1981. Han sprang då på 1.41,73 och 64-åringen är fortfarande delad trea genom tiderna på distansen.

– Florens har en magisk plats hos mig sedan dess, säger Coe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.