Abeba Aregawi och SVT Sports experts Kajsa Bergqvist. Foto: TT / SVT

SVT:s expert: Tror aldrig Aregawi tävlar för Sverige igen

Uppdaterad
Publicerad

Här är SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvists utlåtande om Abeba Aregawis karriär, efter att B-provet också visat positivt för meldonium. ”Förvånar mig inte om hon kommer tillbaka. Jag tror dock aldrig hon kommer att tävla för Sverige igen”, säger Bergqvist.

Friidrottsexperten kommenterar B-provet och Aregawis förklaring, som hon hälsat via sin agent, så här:

– Ingen stor överraskning att B-provet har samma resultat som A-provet, så är det i princip alltid, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är otroligt tråkigt och otroligt korkat om det skulle vara så som han beskriver, att hon ska ha ätit några piller från en turkmensk doktor utan att veta vad det är. Det känns ganska svårt att tro på den förklaringen, men helt klart är att hon har tagit det här preparatet.

Vad betyder det här för hennes karriär?

– Troligen väntar en avstängning och hur lång den blir, det beror ju på vad IAAF bestämmer till att börja med. Hon är fortfarande ung. Hon kanske kan komma tillbaka senare, om några år, men hennes rykte kommer alltid vara skamfilat av det här givetvis, säger Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.