Fabian Delryd är skadad men tror inte att EM är i fara. Foto: Bildbyrån

Delryd: ”Jag satsar fortfarande på VM”

Publicerad

Höjdhopparen Fabian Delryd, 22 år, slog igenom med besked på våren förra året. Efter att ha klarat 2,33, och placerat sig som delad världstvåa, var det många som hoppades på Sveriges nästa världsstjärna. Sedan dess har det varit tyst från Delryd, som hoppas på en överraskning.
– Jag satsar fortfarande på VM, säger Delryd.

I juli förra året meddelade Fabian Delryd att han inte skulle tävla något mer den säsongen och att det inte blev något EM. På grund av en skada i en sena i ett knä satsade han på rehabilitering – och på säsongen 2019. Men Delryd lyser med sin frånvaro under utomhussäsongen.

Han säger själv att det varit mycket upp och ner det senaste året.

– I vintras tävlade jag men då hade jag lite problem med foten så den säsongen blev inte lyckad och egentligen borde jag inte ens ha tävlat då, men jag var så sugen på att hoppa igen, säger Fabian Delryd till SVT Sport.

– Det är först och främst mina egna dumheter som lett till lite skador, i framtiden kan jag förhoppningsvis undvika det. Jag har varit för taggad och sugen på att börja hoppa igen. Det är lätt hänt.

”Lite i förnekelse”

Fotproblemen gjorde att Delryd även missade inomhus-EM i mars och fortfarande är han inte tillbaka på tävlingsbanan.

– Foten och hoppknäet är dem jag tampas med, men just nu känns kroppen ganska bra. Jag har definitivt siktet inställt på att tävla i sommar, säger han.

Efter vinterns erfarenhet tänker Fabian Delryd inte göra om misstaget och ha för bråttom tillbaka.

– I vintras hade jag siktet inställt på att göra debut ett visst datum, och då är det svårt att gå bort från det. I sommar har jag inte satt upp något definitivt startdatum för säsongen och har inte siktet inställt på någon tävling som jag ska dra igång med, säger han.

Han berättar att det var tufft, särskilt i början av skadeperioden.

– I början av skadan är man alltid lite i förnekelse och självklart har det varit tufft med lite bakslag, men nu har jag blivit bättre på att acceptera det och ha tillit till att kroppen kommer bli bättre. Jag har blivit bättre på att hantera det, säger Fabian Delryd.

Mer självsäker efter framgångarna

Nu är han dock tillbaka i full träning, och har även börjat köra lite höjd på träningarna. Och VM i september/oktober är fortfarande en dröm som lever för Delryd.

– Jag satsar på VM fortfarande. Om jag är skadefri så tror jag definitivt att jag fixar kvalgränsen på 2,30. Däremot har jag inte satt något startdatum, till exempel att jag måste vara i gång i juli. Jag kommer troligtvis när jag känner mig redo fysiskt dyka upp på någon tävling.

Efter säsongen han gjorde förra våren finns det höga förväntningar på 22-åringen. Men han känner inte själv någon stor press.

– Om det är någon press är det snarare från mig själv. Visst, det är en stor klyscha. Men när jag hoppar har jag alltid haft inställningen att alltid försöka förbättra mig och bli så bra som möjligt. Det är resultaten jag tävlar emot i första hand och kanske inte alltid mina motståndare.

– Snarare blir jag mer självsäker med tanke på förra säsongen, jag vet att jag har bra höjder i mig och jag vet ungefär var jag behöver ligga fysiskt för att komma upp på de nivåerna igen.

Då SVT:s reporter Diljen Otlu träffade Delryd i januari 2018 hoppade talangen över honom:

Se när jättelöftet enkelt hoppar över SVT:s reporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer