Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Kramer är vidare till semifinal på 800 meter. Foto: Jessica Gow/TT

Andreas Kramer tröttnade – men tog sig vidare på 800 meter

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Kramer hade ett silver att försvara från EM 2018.

Men drömmen om det såg ut att gå i kras redan i försöken.

Efter ett lopp där han ledde i nästan 700 meter stumnade han – och blev omsprungen av fyra löpare.

Men tiden räckte ändå för ett semifinalavanceamng.

Andreas Kramer, 25, tog sin hittills enda mästerskapsmedalj då han tog silver på EM 2018. Han siktade på att ta en ny i München, men det såg ett tag ut som att drömmen skulle ta slut redan efter försöken.

I hans försöksheat, som på papperet var ett av de allra tuffaste, tog han täten direkt och behöll den hela vägen fram till upploppet.

Två sekunder från årsbästa

Men där stumnade han, och blev omsprungen av inte mindre än fyra löpare. Kramers tid blev 1.46,50, nästan två sekunder från hans årsbästa.

– Det var tufft i dag. Jag fullföljde taktiken, men jag önskade att det svarade lite bättre sista 150 meterna, säger Kramer till SVT Sport.

– Ibland blir det tufft. Det är klart tufft att köra från spets också, när man hjälper fram de andra också. Men det var taktiken som vi bestämt i dag. Tiden jag gjorde var ingen supertid, men ändå en tid som kan räcka i dag. Men jag hade verkligen satsat in mig på en av topp tre-placeringarna.

”Nervös väntan”

I och med att de tre första i varje heat, plus de fyra snabbaste i övrigt, gick vidare var Kramer tvungen att hoppas på att de tre efterföljande heaten skulle gå långsammare.

Och så blev det.

– Det var lite nervös väntan, faktiskt. Jag vet att den här tiden ska stå sig stark i ett EM i ett försökslopp på morgonen, när alla kanske inte är helt tipptopp. Jag är väldigt glad, säger han.

Söderholm och Lillemo utslagna

På damsidan blir det däremot svenskfritt i semifinal. Lovisa Lindh hamnade i en dålig position när farten drogs upp i det sista försöksheatet, och hade svårt att ta sig upp i fältet. Hon gick i mål som femma, och tiden (2.03,48) var för långsam och hennes EM är över.

Inte heller i finalen på 3 000 meter hinder blir det någon svensk representant. Linn Söderholm och Emilia Lillemo slogs ut i försöken på Olympiastadion.

Söderholm slutade tia i sitt heat, och eftersom bara de fyra främsta i varje heat plus de fyra bästa tiderna gick till final, tog EM-äventyret slut direkt.

Emilia Lillemo slutade på 13:e plats i sitt heat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.