Fyra nya namn är presenterade till svenska VM-truppen. Foto: Bildbyrån

Fler uttagna till Sveriges VM-trupp

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsledare Karin Torneklint har presenterat fyra nya namn till den svenska VM-truppen i friidrott. Bland annat Hanna Hermansson som imponerat på 800 meter.

– Hon har gjort en riktigt satsning och visat fin form. En fantastisk löpare, säger Torneklint till SVT Sport.

Den fjärde augusti startar friidrotts-VM i London.

I dag presenterade Sveriges landslagsledare, Karin Torneklint, fyra nya namn till den svenska truppen. Det handlar om Sarah Lahti (5 000 m), Niklas Ahrrenius (diskus), Lisa Gunnarsson (stavhopp) och Hanna Hermansson (800 m).

Friidrotts-VM

SVT Sport kontaktade Torneklint för att höra hur hennes tankar gått kring de uttagna namnen.

Vi började med Sarah Lahti, som sedan tidigare redan var uttagen, men som nu utökar med ytterligare en gren.

– Hon visade jättebra form på sitt juniormästerskap. Hon är sedan tidigare uttagen till 10 000 meter och hade inte riktigt fått chansen på 5 000 i år. Men så kvalade hon in sig på den distansen, så vi får en dubblering där med dubbla tävlingar för Lahti.

”Visat ny fin form”

Niklas Ahrrenius får plats i diskustävlingen med bland annat Daniel Ståhl som stått för en fantastisk säsong.

– Niklas har kvalat för längesen och visade god form i juni. Det är fler som slagits om platserna i diskus och jag har väntat till i dag för att se om någon mer hade tänkt att kvala. Daniel Ståhl tog jag ut tidigt, han har varit helt outstandig. Men Arrhenius visade som sagt god form tidigare i år och har nu visat fin form igen senaste tiden, säger Torneklint.

Lisa Gunnarsson blir tredje svenska stavhopperskan i VM-truppen. Nu ska hon in och konkurrera med Angelica Bengtsson och Michaela Meyer.

– Hon kvalade under inomhus-EM  och visade fin form där. Hon har varit jättestabil på 4,50 meter hela säsongen. Jag ville inte stänga grenen för tidigt för att se om någon mer tänkte kvala in, men nu stänger jag den i och med Gunnarssons plats.

”Hoppas fler går till final”

Vad säger du om konkurrensen kring stavhoppet?

– Det är jätteroligt, det är verkligen tre stycken tjejer som utmanar varandra och ingen av dem är säker på att bli bästa svensk. Jag hoppas att fler av dem tar sig till final. Det kan vara skönt när man går till final att man är fler svenskor där som kan stötta varandra.

”En fantastisk löpare”

Hanna Hermansson får även hon en plats. Det är 800 meter som gäller för henne, ett namn som Torneklint är lite extra nyfiken på.

– Hon är lite ny i landslagssammanhang och slog igenom förra året när hon visade god form på 800 meter. Hon har gjort en riktigt satsning och visat vilken fin form hon har. Hon är en fantastisk löpare med en stark avslutning, så det känns jättekul att hon är med.

”Khaddi ligger bra till”

Torneklint säger att hon tycker att truppen i sin helhet ser spännande ut och att många ska kunna gå till minst semifinal.

– Jag tycker att truppen känns jättespännande. Det är många som ligger högt på årsbästalistorna och jag tror att många ska kunna gå till både semifinaler och finaler.

Hon avslutar med att nämna att det kommer att fyllas på med flera namn.

– Jag tror att det kommer att droppa in fler, som får inbjudningar och det är starka namn som väntar. Khaddi (Sagnia) ligger väldigt bra till, avslutar Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet