Caster Semenya kan drabbas av regeländringen. Foto: Bildbyrån

FN kritiserar IAAF:s testosteronregel för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

FN kritiserar IAAF:s planerade regeländring om att klassificera kvinnliga idrottare efter testosteronnivåer. FN:s råd för mänskliga rättigheter kallar den planerade regeländringen för ”onödig, förnedrande och skadlig”.

Sydafrikanska Caster Semenya, 28, har bestridit IAAF:s planer på att klassificera kvinnliga idrottare efter testosteronnivåer, något som just nu behandlas av idrottens skiljedomstol, Cas.

Nu kritiserar även FN den planerade regeländringen. Rådet för mänskliga rättigheter skriver i ett pressmeddelande att regeländringen skulle strida mot internationella mänskliga rättigheter och kallar den för ”onödig, förnedrande och skadlig.” Rådet skriver även att de är oroliga över bristen på bevis för regelverket till den utsträckning att den inte längre är objektiv.

Kan ha rasistiska grunder

”Kvinnor och flickor möter flera former av stigma och diskriminering inom sport, och utsätts fortfarande för diskriminerande lagar och praxis baserat på deras ursprung och kön”, skriver rådet och menar att samtliga medlemsstater måste arbeta för att inkludera kvinnor och flickor i sport.

Rådet menar även att regelverket kan ha rasistiska grunder.

”Rasism påverkar inte alltid män och kvinnor på samma sätt eller till lika grad, vissa former av diskriminering baserat på ursprung har en unik påverkan på kvinnor.”

I förra veckan meddelade Cas att beslut i målet kommer att dröja ytterligare, något som kan äventyra en VM-start för Semenya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer