Förbundskapten Karin Torneklint. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Förbundskaptenen: ”Hon vet inte hur det har gått till”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Karin Torneklint träffade Abeba Aregawi för en vecka sedan i Nederländerna. ”Hon vet inte hur det gått till och tror b-provet kommer att vara negativt”, berättar Torneklint för SVT Sport.

Torneklint säger precis som generalsekreteraren Stefan Olsson att förbundet har vetat om testresultatet i cirka två veckor. När truppen till inomhus-VM presenterades i söndags uppgavs Aregawi vara skadad.

– Vi har inte fått gå ut med det för IAAF (internationella friidrottsförbundet). Det var nödlögnsaktigt, att ej säga hela sanningen, men IAAF har bett oss göra så, säger förbundskaptenen.

”Det förstör för alla”

Karin Torneklint vill inte svara på vart provet togs och och vilket preparat det gäller. Hon får inte säger hon. Men förbundskaptenen är nedstämd.

– Det är jättetragiskt och tråkigt. Det förstör för alla – fast det bara är en individ. Ingen är dömd, det är viktigt att komma ihåg men när en individ drabbas så stör det för alla också. Det gör mig ledsen, säger hon.

B-provet kommer tas inom två veckor och Torneklint vet inte när resultatet kommer. Om det också är positivt blir Aregawi avstängd, hur länge beror på vilken substans och vilka omständigheter det var.

Hur påverkas förbundet framöver av det här?

– Tror vi kommer återhämta oss och det måste vi göra. Vi i förbundet måste jobba ännu mer och hårdare för att motverka dopning. Vi måste tänka till för hur ska vi göra för att inte drabbas igen, säger förbundskaptenen.

SOK drar in sitt ekonomiska stöd

Sverige Olympiska Kommitté, SOK, har med omedelbar verkan dragit in sitt ekonomiska stöd till Aregawi och enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert på Riksidrottsförbundets Dopingkommission, visar a-provet spår av den förbjudna substansen meldonium som hamnade på Wadas lista den 1 januari i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer