Karin Torneklint. Foto: Bildbyrån

Friidrottsförbundets satsning: Fler kvinnliga elittränare

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan startade Friidrottsförbundet en satsning för att få fler kvinnor att bli elittränare inom sporten.

Målet är att det ska vara 20 procent kvinnliga elittränare om två år.

– Det är det enda målet vi kan ha för att komma framåt, säger förbundskapten Karin Torneklint som är delaktig i projektet.

Under våren 2019 drog Svenska friidrottsförbundets i gång den nya satsningen tillsammans med en sponsorpartner efter en tids funderingar.

– Vi började med att dra ihop ett gäng med kvinnliga elitcoacher och hade två träffar med dem under förra året. Men vi kände även att det inte räckte med att bara prata med de som är på elitnivå, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport

För en vecka sedan tog man nästa steg då hade man ett webbinarium där man bjudit in föreningarna och deras styrelser. Anledningen är att man vill få klubbarna vill tänka annorlunda.

– I friidrotten är de flesta elittränarna aktiva i klubbarna och inte landslaget, säger Torneklint och utvecklar ett problem som blivit tydligt:

– Kvinnor vill ofta jobba mer i team och då krokar man arm med någon, ofta en manlig kollega. Sen efter ett tag så har den kollegan kommit högre upp och man själv är bortplockad. Det här händer ofta kvinnor och är man inte medveten om det här mönstret kommer vi tappa ännu fler.

”Ramen mycket mindre”

För förbundskaptenen handlar det även om ett strukturellt problem.

– Det jag upplevt som förbundskapten är att en manlig coach har större utrymme i att bli accepterad, bara du är en duktig coach så låter man det vara. Som kvinna är den ramen mycket mindre, säger Torneklint och utvecklar:

– Om en man gör något tokig, alltså inget allvarligt. Vi säger att han pratar väldigt högt eller är bullrig och så tycker man bara att: ”Aja, han är ju bara sådan och han är ändå världens bästa coach”, och så förlåter man det. Men om en kvinna skulle prata väldigt högt tycker många att: ”hon är ju inte riktigt klok”.

Slutmålet minst 40 procent

Under sina år som högst ansvarig har hon lärt sig att se tendenserna.

– Lösningsförslaget när jag får klagomål på en kvinna är nästan alltid att jag borde ta bort henne. Men nu när jag varit så länge i den här rollen ifrågasätter jag det, om det inte är så att de upplevt en manliga tränare på samma sätt tidigare.

Målet med projektet är att friidrotten ska ha 20 procent kvinnliga ledare inom elitverksamheten om två år.

– Det är det enda målet vi kan ha för att komma framåt nu. Slutmålet är vad RF säger om jämställda miljöer och då är det minst 40-60 i fördelning som gäller. Så vi har en lång bit att gå när det gäller elitcoacher.

KLIPP: Även skidlandslaget har få kvinnor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.