Usain Bolt har fått pris tidigare av Lamine Diack på galan i Monaco. Foto: TT

Galan ställs in efter anklagelserna om korruption

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet IAAF omgärdas av allt fler anklagelser om korruption. Efter att den förre ordföranden Lamine Diack gripits rapporteras nu att förbundet ställer in sin årliga gala i Monaco.

Beslutet togs enligt franska l'Équipe av Diacks efterträdare Sebastian Coe tillsammans med ledningen för kungadömet Monaco, där IAAF har sitt säte.

82-årige Diack greps i söndags av fransk polis med misstankar om att han tagit emot mutor för att se mellan fingrarna på ryska idrottare som åkt fast för dopning. Diack har tidigare anklagats för oegentligheter när han var ordförande för förbundet. Även Diacks son Papa Massata Diack, den förre ordföranden i ryska friidrottsförbundet Valentin Balakhnichev, den förre ryske löp- och gång-tränaren Alexej Melnikov och den förre byråchefen på IAAGF:s dopningsavdelning Gabriel Dollé är under utredning.

IAAF:s gala har hållits varje år sedan 1988. Bland annat utses årets manlige- och kvinnliga idrottare.

De nominerade i år är Jamaicas Usain Bolt, britten Mo Farah, kenyanen Eliud Kipchoge och Sergej Sjubenkov från Ryssland, nederländska ​Dafne Schippers, etiopiskorna Genzebe Dibaba och Mare Dibaba, och tjeckiska Zuzana Hejnová.

”Vi kommer ändå utse de bästa friidrottarna för året. Vi publicerar dem på sociala medier och på vår webbplats”, säger Coe.

Detta har hänt

  • IAAF har det senaste halvåret skakats av flera anklagelser om att dölja dopning, främst efter uppgifter i tyska och brittiska medier.
  • Diack utreds av fransk polis efter att internationella dopningsbyrån Wada varnat dem om korruption och pengatvätt inom IAAF. Han greps av den 1 november.
  • Wada tillsatte i somras en kommission som har utrett uppgifter i en tysk dokumentär om omfattande dopning i friidrotten. Kommissionens rapport ska presenteras på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.