• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Perseus Karlström är det sista svenska medaljhoppet på VM i London. Foto: TT/Bildbyrån

Han går för svensk medalj

Gångherrarna Ato Ibáñez, Perseus Karlström och Anders Hansson kliver in under mästerskapets sista dag för att gå hem en sista svensk framgång.

– Jag är absolut i form och har aldrig tränat bättre tidigare. Jag har nästan kunna följa planen till fullo de senaste två månaderna, säger Karlström till SVT Nyheter Sörmland.

Efter att Daniel Ståhl åkte hem till Jakobsberg har de svenska framgångarna under friidrotts-VM i London varit lika avlägsna som en brittisk sommarvärme.

Den sista tävlingsdagen i London har dock tre svenskhopp. Det största av dem, Persues Karlström på 20 kilometer. Först ut är dock Anders Hansson som startar i 50 kilometer redan 8:45 svensk tid.

25-åringen har ett personbästa på 3.58,42 från i våras och ska inte belastas med några förväntingar om toppstrid på distansen där Dementiy Cheparev har världsårsbästa på 3.43,05. Ryssen är precis som de flesta av hans landsmän inte med på VM och i hans frånvaro får världsrekordhållaren Yohann Diniz ses som favorit.

”Percy” går för medalj

Under eftermiddagen stavas favoriten Kaihua Wang. Chinesens världsårsbästa på 20 kilometer lyder 1.17,54. Perseus Karlström har i år gått tvåmilaren på 1.20,20, drygt en minut från hans personbästa. Det svenska rekordet satte han i fjol och i våras tog han ett brons på EM.

– Mitt mål är att slåss om medaljerna. Med tanke på det jag presterat i år så är det inte trovärdigt varken för er i media, eller för mig, att inte ha det målet.

Enligt egen utsago bör han alltså vara med och slåss om medaljerna. På vägen dit lär han som vanligt få draghjälp av sin äldre bror Ato Ibáñez.

Söndag 13 augusti

Visa

08.45 Gång 50 kilometer, herrar, Anders Hansson

15.20 Gång 20 kilometer, herrar, Anatole Ibáñez, Perseus Karlström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer