Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En utpumpad Karlström kunde glädja sig åt ett nytt VM-brons. Foto: Bildbyrån

Brons till Karlström efter spurtrysare

Uppdaterad
Publicerad

Perseus Karlström var länge med i täten i 20 km gång. Efter en ursinnig kamp med kenyanen Samuel Gathimba säkrade svensken ett brons, vilket han försvarade från VM i Doha för tre år sedan.

– Det är det tuffaste loppet jag gjort i hela mitt liv, säger en utpumpad Karlström. 

Han gick i mål utan en svensk flagga, vilket störde.

– Det här är grymt, det är sjukt. Äntligen fick jag en svensk flagga, den hade kommit bort i bagaget, säger Karlström till SVT Sport och får en flagga strax efter loppet.

Friidrotts-VM

Karlström korsade mållinjen med ett lyckligt leende och gratulerade den japanska tätduon Toshikazu Yamanishi, som han också lyfte, och Koki Ikeda.

Experten: ”Känns ännu större”

– Det var väldigt stort förra gången men att kunna upprepa det känns ännu större, säger SVT Sports expert Birger Fält.

Det såg mörkt ut på slutet när Karlström fick släppa kenyanen Gathimba i kampen om bronset men svenskan, påhejad av mamman och förbundskaptenen Siv Gustavsson, hittade krafterna på slutet och kunde vinna bronsduellen.

– Jag trodde att det var borta vid 14-15 km men fick bra kritik från min tränare och kunde kicka igång och grävde ner mig och kom tillbaka i loppet och var även med och ledde loppet, säger Karlström.

Yamanishi försvarade sitt VM-guld från Doha.

Elva sekunder från guldet

Till slut var Karlström, med tiden 1.19.18, bara elva sekunder från guldet och fyra från silvret.

– Jag hade en fajt med Gathimba en, två och tre gånger och han pressade mig så att jag spydde galla. Det är grymt, säger Karlström om kraftprovet och tvingas ta en paus under intervjun efter lågt blodtryck.

– Jag måste sätta mig ner, säger en flämtande Karlström och sjunker ner mot asfalten.

Efter 15 km sprack tävlingen upp en del och Karlström fick som fyra släppa en liten lucka till medaljtrion. Man han vände snabbt på det och gick i fatt täten och drog fältet in mot målet på enkilometersbanan som gicks 20 varv på en gata strax utanför Hayward Field där arenagrenarna avgörs.

Karlström har en ännu större medaljchans på 35 km som avgörs om nio dagar.

Guide: Allt inför friidrotts-VM i Eugene 2022 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet