Det är stora förändringar på gång för svenske Perseus Karlström och de andra gångarna. Foto: Bildbyrån

Gångsporten förändrar – skrotar 50 km och inför mixedstafett

Uppdaterad
Publicerad

Slopa paradgrenen 50 kilometer. Införa mixed stafett. Stora förändringar föreslås inom gångsporten. Och allt har tagits fram i tysthet.

Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) planerar förändringar inom gångsporten. Man vill bland annat slopa 50 kilometer, en gren som funnits på OS-programmet sedan 1956. Och 20 km ska istället bli ett halvmaraton, för både män och kvinnor.

Dessutom vill man införa en mixedstafett för två män och två kvinnor, 4x5000 meter på bana.

Bakgrunden tros vara att Internationella Olympiska Kommittén trycker på att det skall vara samma grenar och distanser för kvinnor och män. Och 50 km finns inte för kvinnor. Man är heller inte så positiv till sporter som tar för lång tid.

”Många är upprörda”

Det är gångkommittén inom IAAF som tagit fram ett dokument till IAAF:s styrelse. Dokumentet är inte officiellt men innehållet har läckt ut. Och redan nu i veckan kan förändringarna klubbas igenom i ett möte i London.

– Ingen inom sporten fattar något och många är upprörda, förslagen har tagits fram i tysthet. Det är märkligt, säger Birger Fält, ansvarig för tävlingsverksamheten i svenska gångförbundet till SVT sport. De har inte samlat in några synpunkter från aktiva eller förbund.

50 kilometer anses inom gången vara den mest prestigefyllda grenen. Till VM i London i sommar är loppet öppet även för kvinnor. Men kvalgränsen är densamma och i konkurrens med män blir det tufft för kvinnor att kvalificera sig.

– Istället för att införa 50 km för kvinnor tar man bort distansen helt, säger Birger Fält.

Protestlista

En protestlista på nätet har samlat 7000 namnunderskrifter på några dagar. En skrivelse ska också skickas in till IAAF.

Men behöver man inte diskutera förändringar i en sport som har problem med rekryteringen och intresset?

Det är inte fel att diskutera frågor. Men här kommer det bara från ett håll och diskuteras inte med de inblandade. Och förändringar som föreslås baseras på antaganden, säger Birger Fält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.