Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gångstjärnans nya inkomster säkrar fortsatt satsning

Uppdaterad
Publicerad

Gångaren Perseus Karlström var ensammast och kanske fattigast i svensk idrott, men succéåret 2022 har förändrat mycket. Två VM-brons, ett EM-silver samt seger i den totala världscupen gav omkring 800 000 kronor.

– De här pengarna gör att jag kan förlänga min karriär med 3-4 år, säger Perseus Karlström till SVT Sport.

Perseus Karlström är svensk friidrotts meste medaljsamlare under 2022, och prispengarna från det gångna året ger en ny trygghet.

Han är ljuset i en tynande blågul sport, och det enda han saknar nu är ett guld. 1952 tog John Mikaelsson OS-guld på 10 000 meter, och sedan dess har ingen svensk vunnit just guld i ett internationellt mästerskap.

– Vi har ju VM i Budapest nästa år, och jag ska försöka förbättra min tredjeplats från i år. Dessutom har jag ju ingen OS-medalj än, och vi har OS i Paris 2024, säger Karlström.

Hög motivation

Vinterträningen har just startat, med hög motivation. Årets medaljregn uppnåddes trots att förra vintern stördes både av en skada och en långdragen covid-infektion.

– Jag har haft årets framgångar med bara 80-90 procent träning, så med mer träning och kontinuitet borde jag bli ännu starkare.

Tror du att du kommer att ta ett guld, till slut?

– Ja, jag väntar fortfarande på det perfekta loppet, säger Perseus Karlström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.