Foto: Bildbyrån

Cheptegei fick stryk på VM i halvmaraton – 19-årig landsman vann

Uppdaterad
Publicerad

Joshua Cheptegei hade satt världsrekord på 5000 och 10000 meter den här säsongen men missade guldet på VM i halvmaraton i Gdynia. Trots att Cheptegei blev besegrad blev det ändå ugandiskt guld. Unge Jacob Kiplimo, 19, vann efter att ha gått loss på slutet på tiden 58.49, vilket är mästerskapsrekord.

– Vi har haft ett bra lag och vi är så lyckliga. Det var ett bra lopp och jag njöt av att springa, säger Kiplimo leende efter guldet till internationella friidrottsförbundet.

När han firade guldet insvept i den ugandiska flaggan sprang en trött Cheptegei i mål som fyra, halvminuten efter i sin debut på sträckan. De kramade om varandra och Cheptegei var med och poserade inför fotograferna. Sedan infann sig fler ugandiska löpare för att fira triumfen.

Bara tio dagars vila sedan världsrekordet

Cheptegei, som bara fått vila tio dagar efter det fantastiska världsrekordet på 10000 meter i det tillrättalagda loppet i Valencia, började få problem efter 16-17 km och tappade successivt på den bortflyende täten med Jacob Kiplimo och Kibiwott Kandie sida vid sida. Kandie var fem sekunder efter i mål. 

Svenskarna syntes i täten i början men föll tillbaka. David Nilsson blev bäste blågule löpare som 37:a med nya personrekordet 1.01.40. Unge Emil Millan de la Oliva debuterade i halvmaraton – och gjorde sitt första internationella seniormästerskap. Han blev 55:a på 1.02.53, precis bakom Mikael Ekvall som blev 53:a på 1.02.48.

Loppet skulle ha avgjorts i slutet av mars men flyttades på grund av coronapandemin.

SE MER: Dramatiskt fall avgjorde damernas VM-halvmara

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.