Glädjeknuff ger löparkänsla

Uppdaterad
Publicerad

Många personer med svår funktionsnedsättning får, sällan eller aldrig, uppleva känslan att verkligen vara MED i en löpartävling. Men nu finns det hopp. En fransk uppfinning (en enhjulig vagn) och starka löpare har gjort det omöjliga möjligt.

Glädejeknuff heter den ideella rörelsen.

– Det kanske är så att man gillar att känna fartvind i håret och är nyfiken på hur det skulle vara att ställa upp i ett lopp. Höra publikens hejarop osv. Trots svåra förutsättningar fysiskt eller intellektuellt. Nu finns chansen att uppleva allt det, säger Anders Sandegård till SVT Sport.

Han är ultralöpare och ingår som en av cirka 100 entusiaster i Glädjeknuff. Dom har ställt upp i flera stora tävlingar som Stockholm Maraton och Lidingöloppet bl a. Personer får åka med i joeletten som den heter. En vagn med stötdämpning som gör det möjligt att vara med i såväl terräng som stads- och landsvägslopp.

Dubbel glädje

– Det är väldigt roligt att få vara med. Eftersom jag har en sjukdom så kan jag inte vara med själv och springa, men det här ger verkligen en upplevelse. Det känns som att man springer... men ändå gör man inte det, säger Thea Berg 12 år.

Hon är drabbad av sjukdomen ELS (Ehler Danlos Syndrom) som gör att hon får svåra smärtor vid fysisk ansträngning.

Anders Sandegård tvekade aldrig om att ställa upp för Glädjeknuff.

– För det första så älskar jag att springa. Och så tänkte jag att om man kan springa och samtidigt göra nån annan glad...så gör jag det! Det är blir ju nånting positivt för flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.