Foto: Bildbyrån

Friidrottsstjärna anklagar sportföretag för diskriminering

Publicerad

När den amerikanska friidrottsstjärnan Allyson Felix tog en paus från idrotten för att föda barn fick hon inget nytt sponsorkontrakt med Nike. Nu är hon en av de amerikanska idrottskvinnor som anklagar sportföretaget för diskriminering.

I flera egenförfattade artiklar i New York Times riktar kvinnliga friidrottsstjärnor från USA kritik mot sportföretaget Nike och deras beslut att dra in sponsoravtal under graviditeter.

Bland namnen finns medeldistanslöparen Alysia Johnson, som skriver: ”Många sportklädesföretag som Nike hävdar att de lyfter kvinnliga idrottare. Men det är bara marknadsföring”

Allyson Felix blev nekad sponsavtal

Nu ställer sig även en av de största amerikanska friidrottsstjärnorna genom tiderna bakom kritiken. Allyson Felix, sprintlöparen som har vunnit sex OS-guldmedaljer och tio VM-guld, blev gravid i början av 2018 och födde sin dotter i november. 

När hon skulle förnya sitt sponsoravtal med Nike, som gick ut i december 2017, ville företaget betala 70 procent mindre än tidigare.

”Detta trots alla mina framgångar. Jag tänkte att det är vad jag är värd nu. Men när jag bad om att inte bli straffad för att inte vara lika bra månaderna efter barnafödande avböjde de att skriva avtal med mig. Sedan dess har vi inte kommit överens, skriver Felix.

”Vem kan känna sig säker?”

Hon ifrågasätter nu hur företaget tänker: ”Jag har varit en av Nikes mest marknadsförda idrottare. Vem kan känna sig säker under moderskapet om inte jag kan det?”

Kritiken har fått Nike att medge att man behöver en ny policy för gravida idrottsstjärnor som de sponsrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer