Foto: TT

Hammarby bryter med Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi tvingas lämna Hammarby.

Klubben meddelade i kväll att de bryter med den dopningsmisstänkta stjärnan.

”Vår förening har nolltolerans gentemot dopning”, säger ordförande Ingvar Åström.

Det var i går som nyheten om Abeba Aregawi slog ner som en bomb.

Löparstjärnan har testat positivt för dopning och stängs av tills vidare. Hon har begärt att få b-provet analyserat och hävdar sin oskuld.

Nu väljer hennes svenska klubb, Hammarby Friidrott, att bryta med Aregawi. Styrelsen var enhällig och beslutet togs under ett extrainsatt styrelsemöte under tisdagskvällen.

”En tung dag för Hammarby”

– Vi har med stor förvåning, sorg och bestörtning mottagit uppgifterna om att Abeba stängts av till följd av ett positivt a-prov. Vår förening har nolltolerans mot alla typer av fusk och att fortsätta samarbetet är otänkbart, säger klubbens ordförande Ingvar Åström.

– Det här är en tung dag för Hammarby och för såväl svensk som internationell friidrott. Det svärtar ner vår idrott, säger Åström, som var drivande i processen att göra Aregawi till svensk medborgare 2012. Hon tävlade dock i OS 2012 för Etiopien trots svenskt medborgarskap.

– Det är med största obehag som vi nu bevittnar att det även dykt upp i vår förening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.