Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hanna Hermansson låg sist med ett varv kvar – men blev trea

Uppdaterad
Publicerad

Med ett varv kvar av 1500 meters-kvalet låg Hanna Hermansson sist.

Men ett suveränt slutvarv tog henne upp till tredje plats – och final.

– Det vart som jag tänkt mig, säger hon.

Vid EM 2018 blev Hanna Hermansson sjua på 1500 meter.

Nu är hon klar för en ny EM-final. Men det såg länge mörkt ut.

Gick i mål som trea

Med ett varv kvar av dagens kval låg hon sist av de 13 löparna. Men sedan inledde hon en upphämtning, som räckte hela vägen till final.

När loppet var klart hade hon gått i mål som trea på tiden 4.07,08, vilket innebar att hon kunde fira finalplatsen direkt – utan att vänta och se hur snabba tider löparna i det andra kvalloppet skulle gå i mål mål.

– Wow, Hanna Hermansson! Det är väldigt imponerande, med tanke på hur många hon går förbi, säger SVT Sports expert Gustav Zetterlund.

Hermansson var så klart nöjd efteråt.

– Det vart som jag tänkt mig, säger hon, och fortsätter senare:

– Jag kände mig stark hela vägen, så jag låg liksom och väntade hela tiden på en lucka. Jag hade kunnat stressa och gå runt som de andra, men jag tänkte att det är inte förrän de sista 100 meterna som det gäller. Bara man håller sig kall öppnar sig ofta något.

Ngarambe utslagen

Brittiskan Laura Muir vann heatet på tiden 4.06,40.

I det andra kvalheatet blev Yolanda Ngarambe nia på årsbästatiden 4.05,68 och var därmed den som sprang snabbast utan att gå vidare till fredagens final, då Hanna Hermansson hoppas på en bra placering.

– Jag tror att det kan bli jättebra i finalen. Jag ska försöka slå min tidigare position från för fyra år sedan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.