Andrej Silnov gratuleras av Stefan Holm, som upplevde karriärens största besvikelse. Nu påstår visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov att alla ryska friidrottare i OS 2008 var dopade. Foto: Bildbyrån

Holm: ”Skulle kännas jättekonstigt att få medalj”

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov uppger att alla ryska friidrottare i OS 2008 var dopade.

Om de skulle bli dömda skulle Stefan Holms fjärdeplats innebära ett OS-silver.

– Det skulle kännas jättekonstigt att få en medalj efter snart tio år. Mason, som då skulle vinna, gick dessutom bort förra året vilket gör det ännu konstigare, svarar Holm till SVT Sport, på hur han hade reagerat om de döms.

Det 23-åriga stjärnskottet Andrej Silnov vann. Germaine Mason, britten som dog i en trafikolycka förra året, tog silvret. Bronset gick till den konkurrent som Holm respekterade allra mest, Jaroslav Rybakov. Och så då Stefan Holm som upplevde en av karriärens största besvikelser när han slutade fyra.

Nu berättar dopningschefen Grigorij Rodtjenkov i Uppdrag granskning, genom ett internationellt samarbete, att samtliga ryska friidrottare var dopade i OS 2008.

Holm vet inte riktigt vad han ska tro.

– Det kommer ju fram uppgifter då och då om att folk har varit dopade, men jag vet inte. Peking har man liksom lagt bakom sig, och de har återträffat alla prover och inte hittat någonting på de manliga höjdhopparna. Det känns märkligt bara, säger Holm.

Gör det på något vis ont i dig att få höra de här uppgifterna?

– Jag var fyra i två OS och två VM. Jag hade alltid ryssar före mig. Jag hade dessutom Sotomayor före mig i Sydney som fick ett straff halverat och lyckades ta medalj där när jag blev fyra. Det kan aldrig göra ondare än det gjorde direkt efter finalen i Peking. Det är nog den största besvikelsen i mitt höjdhopparliv, säger Holm som gjorde sitt sista stora mästerskap.

PEKING 2008. Om samtliga ryska friidrottare var dopade skulle det allra sorgligaste ödet vara Germaine Masons. Han slutade tvåa – men skulle aldrig kunna få guldmedaljen i efterhand. Förra året omkom han i en trafikolycka. Foto: TT

”Tror kanske inte de var dopade där och då”

Uppgifterna kommer från den före detta chefen för det ryska antidopningslabbet, Grigorij Rodtjenkov. Han har tidigare kunnat leda i bevis att Ryssland systematiskt dopat sig och att dopningen var stadsstödd.

Men Holm är ändå kluven till att de skulle vara dopade i Peking.

– Jag vet inte. Jag tror kanske inte att de var dopade där och då. Jag vet att Silnov, Rybakov och Mason och jag var i dopningstest efteråt. Åtminstone vi topp fyra är testade och proverna har återtestats och de har inte hittat någonting. Då får man någonstans lita på det.

Samtidigt menar Rodtjenkov att det var väldigt enkelt att ta sig runt testerna – är man konspiratorisk om man tror på det?

– Han borde ju veta. Han var ju mitt inne i det på ett sätt som jag inte var. Jag vet att jag var ren. Det räcker för mig egentligen. Sen vet jag att jag har tävlat mot olika idrottare som inte varit rena. Men specifikt i en OS-final, det är svårt att säga något känner jag. Jag vill nog ha mer fakta på bordet, säger Holm men konstaterar samtidigt:

– Rodtjenkov har ju onekligen träffat rätt i mycket han har sagt hittills.

Den ryska stavhopparen Yelena Isinbayeva, till höger, tog guldmedalj i Peking 2008, men stängdes av från OS i Rio. Enligt Grigorij Rodtjenkov var hela det ryska friidrottslandslaget dopat. Foto: TT/SVT

”Ingen jag respekterar som Rybakov”

För Holm handlar det inte bara om den största besvikelsen i karriären. Det skulle även vara jobbigt på så vis att det var konkurrenter han fick en tävlingsmässig relation till.

– Grejen är att jag gillar Silnov och jag gillar Rybakov väldigt mycket som personer. Rybakov var en konkurrent jag tävlade mot i tio år. Det finns ingen utländsk hoppare jag mött så många gånger som Rybakov. Det finns heller ingen jag respekterar som Rybakov, säger Holm och utvecklar:

– Han var alltid med på stora mästerskap, han gjorde alltid väldigt bra ifrån sig. Han slogs liksom till sista blodsdroppen i alla tävlingar vi möttes så det finns nog ingen jag respekterar lika mycket av mina konkurrenter. Det skulle kännas väldigt ledsamt om han skulle ha varit dopad, det kan jag ärlig säga.

MÜNCHEN 2002. Stefan Holm, till vänster, tog silver i EM. Staffan Strand, till höger, tog brons. Segrare blev Jaroslav Rybakov – kanske den konkurrent Stefan Holm respekterade mest. Foto: Bildbyrån

Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sänds i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.