IAAF-chefen vill förändra friidrotten: ”De aktiva måste vara intressanta”

Uppdaterad
Publicerad

I somras slutade legendaren Usain Bolt och friidrotten miste sitt största affischnamn de senaste tio åren. Tomrummet är gigantiskt och IAAF-chefen Sebastian Coe är redo att vända på varje sten för att säkra sportens framtid. – Allt måste upp på bordet, säger Coe som kan tänka sig drastiska lösningar.

– Friidrotten måste vara redo för förändring. Jag utesluter ingenting, säger Coe som tog två raka OS-guld på 1500 meter 1980 och 1984, enligt BBC.

Han vill plocka fram passionen och kampen i friidrotten.

– Bra löpning handlar inte om att ta sig från A till B. Det måste finns en dramatik, det måste hända något i loppen, slår Coe fast.

Coe vill även ha mer karismatiska aktiva.

– De måste ha åsikter. De måste dominera ett rum och ett stadion och de måste vara intressanta, säger Coe som vill se de aktiva ”ta sporten ett steg till från stadion”. Han sammanfattar sin ståndpunkt efter att ha genomlidit många tråkiga presskonferenser.

Usain Bolt kan konsten att fylla upp ett rum. Här intog han Tokyo för en månad sedan. Friidrotten har svårt att fylla hans tomrum. Foto: TT.

– Vi är i underhållningsbranschen och måste förhålla oss till det.

Han listar ett par punkter:

* Uppbyggda löparbanor med ett varv på 300 meter på fotbollsstadion.

* Auktion med aktiva som vid andra idrotters drafter.

* Utsorcing av tävlingar.

* Föra in lagtemat inom friidrotten.

* Låta städer ta över arrangemang på ett friare sätt än i dag.

* De aktiva ska bli mer lika filmstjärnor och artister i sin framtoning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer